Glamorøs dobbeltagent og en mislykket spion

Her er våre krigsbokfavoritter.

AGENT: Sonja Wigert var både filmstjerne og dobbeltagent. Her fra den norske filmen "Fant" med Alfred Maurstad og Sonja Wigert i hovedrollene.  Foto:  Kommunenes Filmcentral
AGENT: Sonja Wigert var både filmstjerne og dobbeltagent. Her fra den norske filmen "Fant" med Alfred Maurstad og Sonja Wigert i hovedrollene. Foto: Kommunenes Filmcentral Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Krisgsbøker: Anbefalt av Arne Dvergsdal, litteraturanmelder i Dagbladet.

Neal Bascomb: «Jakten på Eichmann» Oversatt av Einar Blomgren. (Schibsted Forlag). Velskrevet, veldokumentert, thrilleraktig beretning om oppsporingen av «dødens revisor» i Buenos Aires, om bortføringen til Israel og rettssaken i Jerusalem 1961.

Jon Michelet: «En krigsseilers dagbok». (Gyldendal). Redigert gjengivelse med kyndige kommentarer av fem digre dagbøker, nedtegnet av maskinist Knut Nytun i åra 1940—45. Som leser følger du historiens gang gjennom en skurrende radiomottaker på havet.

Nina Drolsum Kroglund: «Hitlers norske hjelpere. Nordmenns samarbeid med Tyskland 1940-45». (Historie & Kultur). Her rettes søkelyset mot det sivile samarbeidet med okkupasjonsmakten: Næringslivet, med Norsk Hydro i spissen. Hele 200 000 nordmenn arbeidet på tyske anlegg. Her får vi en samlet framstilling av hvem dignitærene var, hvordan de agerte og hva de ble dømt for.

Iselin Theien: «Sonja Wigert. Et dobbeltliv». (Cappelen Damm). Fargerik beretning omfilmdivaen som vikles inn i nettet som dobbeltagent. Sonja Wigert (1913-1980) var oppriktig antinazist, men ble etter hvert stemplet som stripet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer