DEBATT

Glansbildet Tangerudbakken

Serien bygger opp under myter og viser lite av utfordringene som mennesker med utviklingshemning står overfor.

TANGERUDBAKKEN: Forteller like mye om utviklingshemmedes livsforhold som Flintstones om steinalderen.
TANGERUDBAKKEN: Forteller like mye om utviklingshemmedes livsforhold som Flintstones om steinalderen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tangerudbakken er et underholdningsprodukt som andre reality serier. Det positive med serien er at også mennesker med utviklingshemning får sin plass på skjermen. Det negative er at serien bygger opp under myter og viser lite av utfordringene som mennesker med utviklingshemning står overfor.

Da Jarle Andhøy tok Tangerudbakken med seg på seiltur, var det en hyggelig gest. Yngre voksne med utviklingshemning i Stavanger, har en månedlig husleie på over 10 000 kroner. Med en trygdeutbetaling på 16 000 kroner, inkludert bostøtte, så er det kun rom til feriedrømmen.

I Stavanger er det bedre enn i Bergen og Trondheim, hvor den kommunale boligpolitikken gjør at barna må bo hjemme, etter at de ikke lenger er barn. Ekstremtilfellet var da ei mor i siste del av 80-årene tok kontakt med meg. Hennes største ønske var at sønnen skulle flytte hjemmefra mens moren fortsatt kunne bidra i overgangen fra gutterommet til eget hjem. Prioriteringer og kommunalt selvstyre er de ufarlige ordene som skjuler praksisen i kommunale sakspapirer.

For Geir var historien motsatt. Han ville ikke dra på ferietur, men på grunn av liten bemanning, kunne heller ikke de andre i bofellesskapet dra på ferie om Geir ikke bladde opp over 10 000 kroner. Geir måtte bli med på ferieturen av hensyn til sine naboer.

Selv når en får seg eget hjem, er det mange som har problemer med å greie seg uten foreldrene. Når en møter foreldre i midten av 70-årene som må kjøre og bistå sitt voksne barn på fotballtrening, så forstår en at frivilligheten ikke passer så godt for dem som er avhengig av bistand. En forstår pårørendes bekymring over den fremtiden hvor de ikke lenger kan bistå. Manglende bistand, arbeid og dagtilbud dømmer mange til et liv innenfor bofellesskapets vegger, med små kollektive utflykter sammen med de andre beboerne som en aldri har valgt å bo sammen med.

Fredag var jeg på julefest i Stavanger NFU. Festen varte helt til 20.30. I fjor begynte de første å gå rundt klokken 19.00. De måtte fraktes hjem så mye kveldsstellet var ferdig før «vaktskifte».

Lidelseshistorien kan gjøres lange og alvorlige. De færreste med utviklingshemning har jobb eller en adekvat utdanning, rundt 40 prosent av de voksne dopes ned eller speedes opp, seksuelle overgrep florerer, antallet vedtak om bruk av tvang og makt har økt med 620 prosent siden 2000. Selvbestemmelse er for mange en illusjon og individets valgfrihet er fraværende.

I en slik situasjon kan det være greit å kose seg med å se på Tangerudbakken. Serien er ikke verre enn andre i reality-sjangeren. Men TV-serien må tas som underholdning. Om utviklingshemmedes livsforhold forteller Tangerudbakken omtrent like mye som Familien Flintstone forteller om steinalderen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer