Glassklar og dunkel

Vidunderlig vakker og reflektert erindringsreise igangsatt av døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Poeten, gjendikteren og romanforfatteren Rune Christiansen tilhører litteraturens doldiser. Han får jevnt over svært gode kritikker, og mottok den prestisjetunge Doblougprisen i 2003. Jeg tillater meg allerede nå å utrope «Fraværet av musikk» som en av mine absolutte bokhøstfavoritter.

Erindringsroman

Boka er en erindringsroman, igangsatt av at jeg-fortellerens far dør. Begravelsen er nettopp over og han kommer hjem. Han forteller at han er gift med M. Han har sønnen L. på åtte år. Og han flyttet til provinsen bare noen uker før faren døden. En far han i grunnen likte, til tross for at forholdet var preget av tomme fraser, og en «megetsigende mangel på interesse. Han sa «Nå» Og jeg svarte: Jo da.»

Melankolsk

Rune Christiansen gjør ingen hemmelighet av at jeg-personen har sterke likhetstrekk med ham selv. Sånn sett føyer han seg inn i rekken av forfattere som skriver erindringer med et forfatter-jeg som både er og ikke er dem selv. Bokas stil og modus har den samme – hva skal jeg si – sterkt melankolsk-humoristiske forfatterlegning som Christiansen selv: «Slik kunne jeg ligge, i time etter time, og slumre og lytte og fabulere, og i disse stundene var det som om eksistensen veide mindre enn et gram». Det er nettopp disse slumrende erindringsbrokkene, om barndommen, om fedre og sønner, om kjærligheten, om tiden, om tingene og om døden, som bærer oss gjennom boka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer