Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mat og kosthold

Gled deg til kjøttfrie dager!

Det er ikke krise å ikke få servelat i kantina hver dag.

GRØNT: Offentlige kantiner uten kjøtt?   Foto: Dani Vincek / Shutterstock / NTB scanpix
GRØNT: Offentlige kantiner uten kjøtt?   Foto: Dani Vincek / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøpartiet De Grønne ønsker ikke å tvinge noen til å spise i offentlige kantiner, vi ønsker at det offentlige skal gjøre innkjøp som er bedre for kloden, dyra og folks helse. Derfor vil vi ha en kjøttfri dag og fullverdig vegetarmat hver dag.

Det offentlige gjør store innkjøp. Strenge krav i anbudsregler bidrar til mer rettferdig og mer klimavennlig handel.

Gode innkjøp kan være viktig bidrag til å nå både Parisavtalen og FN sine tusensårsmål. Da skulle det bare mangle at det offentlige følger opp med å tilby mat som er i tråd med norske kostholdsråd og forskning. Det betyr et større innslag av plantebasert kost i hverdagen.

Gjøres det på en god måte kan det bli mange fristende smaksopplevelser i kantinene landet rundt. Jeg tenker ikke på salat, men burgere, falaffel, paier, lasagne, pita, pizza, pølsegryte, taco og mer.

Mange vegrer seg og tror det blir krise om de ikke får servelat i den offentlige kantina hver bidige dag. Det gjelder også folk som aldri har satt sin fot i en offentlige kantine. Frykt for det ukjente krydret med å ikke se ilandsproblemene i egen hverdag kan føre til et fattigere liv, også i matveien.

Norsk kjøttforbruk spiser opp regnskogen. Vi spiser livsgrunnlaget til verdens fattigste og våre egne etterkommere. Det går ikke i lengden.

Derfor vil MDG ha større og bedre valgmulighet hver dag, og en dag i uka mener vi bør dedikeres til nye spennende smaker. Bon apetitt!

Hele Norges coronakart