Gled dere, Quart!

ROSKILDE (Dagbladet): Ingen over. Ingen ved siden. Beastie Boys er i kanonform og ble Roskildefestivalens desiderte høydepunkt. Det er bare å sale hestene og peile kursen mot Quart. Dette vil du ikke gå glipp av.

- What's the time? skrek Beastie Boys fra scenen. Men det var ingen av de 50000 publikummerne som så på klokka av den grunn.

«It's time to get ill!» brølte vi tilbake før det eksploderte i Beastie Boys' kaotiske, vindskeive og totalt overlegne hiphop-univers. Etter tre dagers nomadetilværelse mellom Roskildes sju konsertscener var det endelig tid for å ta av. Og de tre notoriske hurragutta ga folket en pille de seint vil glemme.

Oppskriften er de alene om. Her skifter stilartene fra disco til punk, fra skeiv psykedelia til kontant metal, før publikum har rukket å si «yo». Alt filtrert gjennom det umiskjennelige og geniale Beastie Boys-maskineriet. Etter 17 år i gamet er Beastie Boys akkurat like sultne, like fandenivoldske og like ufattelig kreative som da de løftet hiphopen fra Harlems dunkle småklubber og ut til allmuen på midten av 80-tallet.

Om en uke slipper gruppa «Hello Nasty», deres første album på fire år. Og newyorkerne har brukt tida vel. De har om mulig blitt enda frekkere og framstår i dag som musikalske sjonglører av en annen verden. I går nærmest messet de fram sin hiphop. Utstyr og samples ble vrengt og endevendt for alt det var verdt.

- Let it go! skrek AD Rock, og et feststemt Roskilde lot alle hemninger fare. Selv på de foreløpig ukjente låtene fra «Hello Nasty» tok folket tak i refrengene. Men Beastie Boys spilte også mange gamle godbiter; både «Check Your Head» og deres forrige album «Ill Communication» var godt representert.

Men megahiten «Fight For Your Right (To Party)» lot de ligge . Det er en rett de har tilkjempet seg for lenge siden. Takk og pris for det.