LEDER

Klimapolitikk:

Gledelig branntilløp i Senterpartiet

Klimaopprøret i Senterpartiet ønskes varmt velkommen.

MØTER KRITIKK I EGNE REKKER: Partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Scanpix
MØTER KRITIKK I EGNE REKKER: Partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er et ulmende klimaopprør i Senterpartiet, ifølge en ny reportasje i avisa Vårt Land. Det er svært gledelig å høre. Senterpartiet har nå i lang tid lekt med ilden, og det er et sunnhetstegn at det har antent kritiske stemmer i partiet. Kritikerne trekker selv fram at partiets vektstrategi har vært å hente velgere fra Fremskrittspartiet, og at distriktsprofilen alltid trumfer klimaspørsmål når partiet profilerer politikken. En av kritikerne i reportasjen mener ledelsen velger lettvinte løsninger, som gjerne går på tvers av hva partiet selv har vedtatt.

Dette gjelder blant annet Senterpartiets forslag om billigere drivstoffavgift. Forslaget er servert i deres alternative statsbudsjett, til tross for at partiet har vedtatt å bruke avgifter for å endre miljøadferd og gjøre biodrivstoff konkurransedyktig. Kritikken ble også reist av sentrale medlemmer i Senterungdommen i et innlegg i Nationen før jul, hvor de karakteriserer forslaget som «å kjøpe sprit med kredittkort». Deres gode poeng var at avansert biodrivstoff står på terskelen til å bli konkurransedyktig med fossilt drivstoff, og at noen øre redusert avgift på det fossile dermed setter både miljø og klimagevinst - i tillegg til næringsutvikling i distriktene og marked for trevirke - i fare. Dette burde være melodien i et parti som har lange tradisjoner for en grønn profil, som forsvarer interesser som er fullstendig avhengig av klimatisk stabilitet og biologisk mangfold, og som bør jobbe for grønn verdiskapning basert på fornybare karbonressurser. I stedet ble senterungdommenes kritikk avvist fra sentralt hold, på svært tynt grunnlag. Vi må holde to tanker i hodet, svarte stortingsrepresentant Ole-André Myrvold, som sitter i energi- og miljøkomitéen.

Problemet er at Senterpartiet for tida ikke ser ut til å klare å holde to tanker i hodet samtidig. I alle fall klarer de bare å formidle den ene: at klimaavgifter og tiltak er noe heft, med effekter som alltid skal trekkes i tvil. I det siste har de også anlagt en svært urovekkende agitatorisk linje mot miljø- og klimabevegelsen. Anført av stortingsrepresentant Geir Pollestad har de nå fått merkelappen «miljøeliten». Underforstått; uten legitimitet og folkelig forankring. Det må i så fall plage Pollestad at kritikere i eget parti ser de samme sammenhengene og argumenterer på samme måte som miljøbevegelsen.

Vi forventer ikke at Senterpartiets ledelse skal oppfylle alle våre våte drømmer om klimapolitikk, men vi skulle så gjerne sett at partiet gjorde et ærlig forsøk på å fullføre den andre tanken de hele tiden snakker om: at klimasaken er en av vår tids største utfordringer. Hvordan har de tenkt til å bidra til å løse den? Det ulmende klimaopprøret er varslet å nå sitt klimaks under partiets landsmøte om en knapp måned. Vi tar turen til Hamar og gleder oss til å følge debatten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer