Gledelig fredspris

Forståelsen av kvinners roller i krig har altfor lenge vært preget av et ensidig fokus på deres beskyttelsesbehov.

PRISVINNERNE:  Tawakkul Karman, Ellen Johnson-Sirleaf, og Leymah Gbowee. Foto: Scanpix
PRISVINNERNE: Tawakkul Karman, Ellen Johnson-Sirleaf, og Leymah Gbowee. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er svært gledelig at årets fredspris er tildelt tre kvinner som på ulikt viser hvordan kvinners deltakelse er helt avgjørende for å skape varig fred. Forståelsen av kvinners roller i krig har altfor lenge vært preget av et ensidig fokus på deres beskyttelsesbehov, ikke ut ifra hva de kan bidra med for å få slutt på konflikt, og for å bygge opp igjen samfunn etter krig.

Nobelprisen for 2011 er en understreking av at kvinner spiller en viktig rolle i krig og fred, selv om vilkårene for deres engasjement ikke alltid er optimale. Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman er ikke bare kvinnelige rollemodeller, de er mennesker som har gjort en viktig innsats for demokrati, ytringsfrihet og fred - og mot overgrep og undertrykking. Ved å gi prisen til tre kvinner som med svært forskjellig utgangspunkt, og med ulike midler, har evnet å påvirke den politiske utviklingen i sine hjemland, viser også Nobelkomiteen at kvinners innflytelse har mange uttrykk.

Prisen, sier komiteen, er tildelt de tre kvinnene «for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid.» Forpliktelsen til å bruke ikke-voldelige midler, som er spesielt tydelig for Gbowee og Karman, er viktig, akkurat som den var det i fjorårets tildeling til Liu Xiabao. Her tar komiteen opp et gammelt fredspristema. I prisens tidlige år, fram til første verdenskrig, så gikk mange av prisene til folk med en ren pasifistisk agenda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer