Gledelig fredspris

Forståelsen av kvinners roller i krig har altfor lenge vært preget av et ensidig fokus på deres beskyttelsesbehov.

PRISVINNERNE:  Tawakkul Karman, Ellen Johnson-Sirleaf, og Leymah Gbowee. Foto: Scanpix
PRISVINNERNE: Tawakkul Karman, Ellen Johnson-Sirleaf, og Leymah Gbowee. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er svært gledelig at årets fredspris er tildelt tre kvinner som på ulikt viser hvordan kvinners deltakelse er helt avgjørende for å skape varig fred. Forståelsen av kvinners roller i krig har altfor lenge vært preget av et ensidig fokus på deres beskyttelsesbehov, ikke ut ifra hva de kan bidra med for å få slutt på konflikt, og for å bygge opp igjen samfunn etter krig.

Nobelprisen for 2011 er en understreking av at kvinner spiller en viktig rolle i krig og fred, selv om vilkårene for deres engasjement ikke alltid er optimale. Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman er ikke bare kvinnelige rollemodeller, de er mennesker som har gjort en viktig innsats for demokrati, ytringsfrihet og fred - og mot overgrep og undertrykking. Ved å gi prisen til tre kvinner som med svært forskjellig utgangspunkt, og med ulike midler, har evnet å påvirke den politiske utviklingen i sine hjemland, viser også Nobelkomiteen at kvinners innflytelse har mange uttrykk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer