LEDER

Leder: Høyres ruspolitikk

Gledelig ruspolitisk linjeskifte i Høyre

Nå må Arbeiderpartiet følge etter.

SEIERHERRE: Leder i Oslo Høyre , Nikolai Astrup, har i femten år jobbet for en mer human ruspolitikk. På Høyres landsmøte i mars 2017 fikk han partiet med seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SEIERHERRE: Leder i Oslo Høyre , Nikolai Astrup, har i femten år jobbet for en mer human ruspolitikk. På Høyres landsmøte i mars 2017 fikk han partiet med seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Høyres landsmøte markerer et linjeskifte i den norske ruspolitikken. Nå vil de «overføre ansvaret for samfunnets oppfølging av bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk, fra justissektoren til helsetjenesten», altså skal narkotika avkriminaliseres. Det er en svært gledelig utvikling.

Forskning og internasjonale organisasjoner har i flere år gjort det klart at dette er veien å gå. Erfaringene fra blant andre Portugal, hvor narkotika har vært avkriminalisert siden 2001, viser at gevinstene er enorme, og skadene neglisjerbare.

Å flytte oppfølgingen av rusbruk fra justis- til helsesektoren vil ha en rekke positive virkninger. Det vil spare både tunge og rekreasjonelle rusbrukere fra krenkende inngrep i privatlivet.

Det vil også redusere problemet med at de som velger andre rusmidler enn alkohol og tobakk støtes ut av det gode selskap. Det åpner samtidig for en mer passende oppfølging av dem som har et problematisk forhold til rus.

Rus kommer med både fordeler og ulemper. Det er skadene ved rusbruk vi som samfunn har grunn til å redusere. Det gjøres verst i justissektoren og best i helsesektoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer