Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Leder: Høyres ruspolitikk

Gledelig ruspolitisk linjeskifte i Høyre

Nå må Arbeiderpartiet følge etter.

SEIERHERRE: Leder i Oslo Høyre , Nikolai Astrup, har i femten år jobbet for en mer human ruspolitikk. På Høyres landsmøte i mars 2017 fikk han partiet med seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SEIERHERRE: Leder i Oslo Høyre , Nikolai Astrup, har i femten år jobbet for en mer human ruspolitikk. På Høyres landsmøte i mars 2017 fikk han partiet med seg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres landsmøte markerer et linjeskifte i den norske ruspolitikken. Nå vil de «overføre ansvaret for samfunnets oppfølging av bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk, fra justissektoren til helsetjenesten», altså skal narkotika avkriminaliseres. Det er en svært gledelig utvikling.

Forskning og internasjonale organisasjoner har i flere år gjort det klart at dette er veien å gå. Erfaringene fra blant andre Portugal, hvor narkotika har vært avkriminalisert siden 2001, viser at gevinstene er enorme, og skadene neglisjerbare.

Å flytte oppfølgingen av rusbruk fra justis- til helsesektoren vil ha en rekke positive virkninger. Det vil spare både tunge og rekreasjonelle rusbrukere fra krenkende inngrep i privatlivet.

Det vil også redusere problemet med at de som velger andre rusmidler enn alkohol og tobakk støtes ut av det gode selskap. Det åpner samtidig for en mer passende oppfølging av dem som har et problematisk forhold til rus.

Rus kommer med både fordeler og ulemper. Det er skadene ved rusbruk vi som samfunn har grunn til å redusere. Det gjøres verst i justissektoren og best i helsesektoren.

Det er også gledelig at Høyre tar flere grep for å gjøre rusomsorgen bedre enn den er i dag. I dag er det mange som ikke finner seg til rette i rusbehandlingen fordi reglene er for rigide.

Å åpne for at heroin kan tas i bruk i behandlingen av tunge rusmisbrukere, samt gå inn for at sprøyterommene skal kunne bli flerbruksrom, hvor andre og mindre skadelige måter å innta rusmidler på tillates, og at fastleger skal kunne starte behandling med Subutex og Subuxosone utenfor LAR, er viktige tiltak som vil bedre rusbehandlingen.

Det er imidlertid beklagelig at Høyre slår fast at «forbud mot bruk og besittelse av narkotika er et viktig normdannende tiltak».

En rekke tiltak for å begrense eller eliminere skadevirkningene ved rusmidler, som krigen mot narkotika i andre land, gjengdannelse, smugling, urene stoffer og rekruttering av våre mest sårbare ungdommer til narkotikakriminalitet, forutsetter regulert produksjon og salg av ulovlige rusmidler.

Framfor å låse seg til forbudslinja, burde Høyre gått inn for en faglig og fordomsfri evaluering av alternativer til dagens forbudslinje.

Det er likevel klart at Høyre tar norsk ruspolitikk flere steg i human og faglig retning. Progressive krefter i Arbeiderpartiet bør sørge for at partiet tar en like klar posisjon som Høyre nå har tatt. Rus hører ikke hjemme i justissektoren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!