BLE SITTENDE: Kevin Spacey vant ikke prisen for beste mannlige skuespiller. Den gikk til Rami Malek i «Mr. Robot». Foto: NTB Scanpix
BLE SITTENDE: Kevin Spacey vant ikke prisen for beste mannlige skuespiller. Den gikk til Rami Malek i «Mr. Robot». Foto: NTB ScanpixVis mer

Kommentar om Emmy-utdelingen 2016:

Gledeligst var det at Kevin Spacey og resten av den kritthvite lineup-en for beste mannlige dramaskuespiller ikke vant

Nattens Emmy-utdeling var en inkluderende affære.

Meninger

PRISUTDELING: «Fargo», «Better Call Saul», «The Americans», «Homeland» og «House of Cards» gikk alle tomhendte hjem fra nattens Emmy-utdeling. Og da har jeg ikke engang nevnt alle seriene som ikke engang var nominert.

Sånn er det blitt å befinne seg midt i «peak TV», tv-tidsalderen som overtok stafettpinnen for den mer rølpete pionertiden kalt «gullalderen» i forrige tiår.

At «Game of Thrones» vinner beste drama foran «The Americans» får så være. I år vant de i det minste for sin beste sesong hittil, i motsetning til da fjorårets møkkasesong slo ut blant annet «Mad Mens» svanesang.

Lillebror er best

Det er klart, når det i USA produseres over 400 dramaserier i året, og bunnivået er høyere enn noensinne, er mange verdige kandidater nødt til å bli forbigått. Men i motsetning til hos storebror Oscar var de faktiske vinnerne her minst like verdige som dem som ble glemt. I det hele tatt har det svulstige, selvhøytidelige oscarshowet mye å lære fra lillebror.

Her er skuldrene lavere, tempoet høyere, vitsene bedre og selvironien og selvbevisstheten mer til stede.

Ikke minst stopper ikke alt selvskrytet om mangfold i kjeften, men gir reelle utslag også. Som kveldens vert Jimmy Kimmel sa det: "det eneste vi i Hollywood er mer opptatt av enn mangfold, er å gratulere oss selv for hvor mangfoldige vi er."

En av kveldens mange treffende vitser kom da han ba minoritetene i salen gå bort og klemme sine hvite sidemenn for deres mot og tapperhet i å være så inkluderende i år.

Mangfold

Så som for å sementere hvor mye mer progressiv tv-avdelingen av Hollywood er enn filmen, og samtidig bekrefte fordommene til alle konservative amerikanere der ute som mener Hollywood er stappfullt av bløte, kommunistsympatiserende libtards, ble det rundhåndet delt ut priser til indiske Aziz Ansari og kinesiske Alan Yang for manuset til «Master of None», skuespillerpriser til afroamerikanerne Regina King for «American Crime» og Sterling K. Brown og Courtney B. Vance for «The People vs. O.J. Simpson», og til komikerduoen Key & Peele for beste sketsjeshow. Den evig sympatiske Jeffrey Tambor vant for andre år på rad for sin rolle i «Transparent», og formidlet i sin takketale et lite håp om at han skulle være den siste ciskjønnede skuespiller som spiller en transperson. Og beste regi for både miniserie og komedie gikk til kvinner.

(Et lite hjertesukk fra norsk perspektiv: Det er verdt å merke seg at showet tar seg tid til å dele ut ikke mindre enn åtte priser for regi og manus. Hos vår egen Gullrute er disse prisene redusert til to, og outsourcet til fagprisutdelingen.)

Hallusinerende vinner

Det var kanskje hakket mindre fargerikt blant de aller mest høythengende prisene, så det er ikke sånn at den hvite mannsbastionen i Hollywood har tenkt å gi fra seg nøkkelen til kongeriket helt ennå. Nevnte «Game of Thrones» vant totalt 12 priser i år (fagpriser inkludert) og er med det den mestvinnende serien noensinne, og «Veep» vant beste komedie foran «Transparent», «Master of None» og «Black-ish». Men begge har hatt flotte sesonger, så det er ikke noe å si på det. Når nivået på alle seriene er såpass høyt handler det mer om subjektiv smak enn om strukturell forfordeling.

Gledeligst var det kanskje at Kevin Spacey og resten av den kritthvite lineup-en for beste mannlige dramaskuespiller måtte bli sittende til fordel for egyptiske Rami Malek som vant fullt fortjent for sin rolle i «Mr. Robot» (i en perfekt verden hadde han delt den med Matthew Rhys fra «The Americans»).

Malek, som spiller en mentalt syk, hallusinerende hacker i serien, hadde kveldens kvikkeste one-liner i det han mottok prisen: "Vær så snill, si at dere ser dette, dere også."