- Gleder meg til å klemme mine norske lesere

Suksessen i Norge er et mysterium for boklistedronningen Cecilia Samartin.

NORGESVENN: Norske bokelskere har tatt imot Cecilia Samartin med åpne armer. Nå gleder hun seg til å møte dem. Her sammen med sin norske forlegger Arve Juritzen. Foto: JURITZEN
NORGESVENN: Norske bokelskere har tatt imot Cecilia Samartin med åpne armer. Nå gleder hun seg til å møte dem. Her sammen med sin norske forlegger Arve Juritzen. Foto: JURITZEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Les anmeldelser av Samartins bøker:
Salvadorena
• Drømmehjerte

- Jeg er bare kjempebegeistret over å ha blitt invitert til Norge igjen. Nå får jeg en ny mulighet til å føle den norske ånden som har tatt så varmt imot meg tidligere, og til å se den uberørte skjønnheten til det vakre landet deres igjen!

Cecilia Samartin er overstrømmende hjertlig i et e-postintervju med Dagbladet. At hun er glad i Norge er kanskje ikke så rart. Ikke noe annet sted i verden har bokfolket tatt så godt imot den California-baserte forfatteren.

For øyeblikket ligger hennes siste roman «Salvadorena» på fjerdeplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur, mens «Drømmehjerte» har andreplassen på pocketlista. Juritzen forlag regner med at hun vil passere 500 000 solgte bøker innen hun kommer hit igjen til høsten, med intet mindre enn to nye bøker i bagasjen.

Mysterium - Min popularitet i Norge er fortsatt et mysterium for meg, selv om jeg har noen teorier. Jeg har snakket med mange nordmenn, og jeg er slått av deres interesse for andre kulturer, språk og humanistiske idealer, og engasjement for verdensfreden, skriver hun.

CECILIA SAMARTIN

• Kubansk-amerikansk forfatter og psykolog.

• Født i Havana i 1961.

• Har utgitt romanene «Señor Peregrino», «Drømmehjerte» og «Salvadoreña», som alle er blitt bestselgere.

• Norge er hennes største marked, og i september kommer hun på en to uker lang bokturné.

- Bøkene mine har et latinamerikansk perspekiv, med fokus på familie, forhold og hvordan åndelighet påvirker dagliglivet. Dette må svare til den norske mentaliteten på et eller annet nivå, mener hun.

Til høsten skal Samartin på Norgesturné for andre gang, og denne gangen skal hun også innom Bokfest i Operaen 18. og 19. september. Hun gleder seg stort til å møte leserne sine, og mener det er det mest givende og inspirerende med å være forfatter.

- Dette høres kanskje litt fjernt ut, men jeg liker å tenke at dersom bøkene mine har truffet noen jeg ennå ikke har møtt, så er vi allerede venner på et sjelelig nivå. Jeg lengter etter å møte dem, ta dem i hånda og gi dem en klem, dersom det er mulig, skriver hun.

Best om morgenen Cubanskfødte Samartin er utdannet familieterapeut, og har jobbet mye med latinamerikanske innvandrere til USA. Hun forteller at hun henter mye inspirasjon til bøkene herfra. Hennes første bok, «Drømmehjerte», handler nettopp om en cubansk familie som flykter til California. Da hun skrev den, hadde hun en krevende jobb innen sosialtjenesten.

- Den eneste muligheten jeg hadde til å få tid til å skrive, var å stå opp rundt klokka halv fem om morgenen. Slik holdt jeg på i to år. og selv om jeg ikke trenger å stå opp fullt så tidlig nå lenger, føler jeg fortsatt at jeg skriver best tidlig om morgenen, forteller hun.

Til høsten er hun klar med to nye, relaterte bøker - en roman og en tilknyttet kokebok. Som Dagbladet tidligere har skrevet, henter den nye romanen «Mofongo» navnet sitt fra en puertoricansk matrett. Mat og matlaging får en sentral plass i boka, forteller hun.

- Det fungerer både som en motor i boka, og en metafor for hva jeg synes er viktigst i livet. Leserne vil nok kjenne igjen temaer som jakten på dypere mening i fellesskapet, og den helende kraften i menneskelige forhold. Jeg tror den føyer seg naturlig til de andre bøkene mine, uten å være repeterende. Jeg prøver å unngå formelskriving, fordi jeg tror det ødelegger den kreative prosessen, mener hun.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer