- Gleder meg til å vise at kritikerne tar feil

I morgen vedtas høyst trolig nytt Munch-museum.

SNART I MÅL: Til tross for nye protester, vedtas omsider det nye Munch-museet i morgen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet 50 ting
SNART I MÅL: Til tross for nye protester, vedtas omsider det nye Munch-museet i morgen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet 50 tingVis mer

«Planleggingen og utformingen av det nye Munch-museet er en hån»

Slik lyder en helsides annonse fra lørdagens utgave av Klassekampen. En rekke kjente norske kunstnere står bak, blant disse er Håkon Bleken, Brit Fuglevaag, Finn Graff, Inger Sitter, Mai-Bente Bonnevie og Edvard Hoem.

- Dette er et siste forsøk på å få stanset byggingen, forklarer Inger Sitter til Klassekampen.

Tar feil
Forsøket er allikevel mislykket. Onsdag vil Oslo bystyre vedta planene for et nytt Munch-museum i Bjørvika.

Kunstneres kamp er i realiteten allerede tapt. Fordi bystyret i Oslo viker ikke en tomme.

- Jeg gleder meg til å vise at de tar feil, sier Anne Siri Koksrud Bekkelund (V), konstituert byråd for kultur og næring i Oslo, om kunstkritikerne.

Onsdag vedtar Oslo-politikerne Lambda-prosjektet med overveldende flertall.

- Dette blir et kjempeflott museum. Et prosjekt som er arbeidet fram i samarbeid med kunstfaglig ekspertise, og jeg mener vi får et kjempeflott konsept.

- Kritikerne er redd for at dere politikere ikke forstår hvor viktig dette er?

- Det jeg kan si til det er at det er få saker som har hatt en lengre og mer grundig behandling i Oslo bystyre enn denne. Vi er veldig klar over Munch-museets betydning og hvor viktig dette er for folk.

Ferdig med politisk spill
I flere år har diskusjonen og hvor et nytt Munch-museum skulle ligge, og hvordan det skulle se ut, herjet Oslo-politikken. At det fortsatt ikke er fred, dagen før vedtaket omsider kan fattes, plager ikke Bekkelund.

- Det er bare sunt med debatt. Men det er jo kjente innvendinger disse kunstnerne kommer med, det er meninger vi har vært klar over at finnes.

Der det lenge var stor splid i Oslo bystyre om saken, er tilfellet i forkant av morgendagens avstemning en ganske annen.

- Denne saken har godt av et stort flertall, så jeg er veldig glad for at det virker til å bli tilfelle, sier Bekkelund og legger til:

- Vi er ferdig med spill og uenigheter nå. Nå ser vi fremover.

KJEMPER FORTSATT: Forfatter Edvard Hoem vil ikke ha Lambda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KJEMPER FORTSATT: Forfatter Edvard Hoem vil ikke ha Lambda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer