Gledespikene

Humorhøsten er damenes. Anne-Kat. Hærland (31) har show, Ingrid Bjørnov (39) har show og Shabana Rehman (27) har show. Men noe særlig mer har de vel ikke til felles?

 • Finn ut hva som skjer på våre Hva Skjer-sider!

  I dag har Ingrid Bjørnov premiere på «Klassisk Hærverk», i Oslo. Straks starter Anne-Kat. Hærland og Shabana Rehman norgesturnéer med «Jeg er ikke Dina» og «Shabana går på ski over Grønland».

  - Dere er damer, aktuelle, morsomme. Har dere mer til felles?

  Shabana: - Jeg og Anne-Kat. har bare en ting felles. Hun snakker om at hun ikke får pult på grunn av Ari Behn. Jeg får ikke pult på grunn av islam.

  Utafor-følelsen


  <> FAKTA <>

  Anne-Kat. Hærland


  • Bor i Oslo. Tv-komiker, scenekomiker og Weekend-spaltist.
  • Begynte som tekniker i NRK og skjerm-debuterte i 1996 med «Direkte lykke». Seinere på tv og radio i «Bombay Surprise», «Absolutt», «Herreavdelingen» og «Bla, bla, bla».
  • Fast deltaker i «Nytt på nytt».
  • Første sceneshow, «Jeg er ikke Dina», med premiere på Smuget i februar. Var med i sommershowet «Sommerklubben» i Tønsberg.
  • Skal nå på Norges-turné med «Dina». Start i Lillestrøm 13. september.

   Ingrid Bjørnov


  • Bor i Oslo. Radioprogramleder, komiker, pianist, komponist, kapellmester og Henne-spaltist.
  • Begynte som sanger i Dollie, som byttet navn til Dollie de Luxe. Sammen med Benedicte Adrian vant hun norsk Grand Prix med «Lenge leve livet» i 1984.
  • Har gitt ut til sammen tolv plater og vært delaktig i musikaler som «Which Witch» og «Den syngende frøken Detektiv».
  • Humorscenedebut i «Eskorteservice for hverdagsmennesker» i 2001.
  • Programleder for sommerens «Reiseradioen», pluss musikkprogrammet «Taffelhelter».
  • Premiere på «Klassisk Hærverk» på Scene West i dag.

   Shabana Rehman


  • Bor i Oslo. Standupkomiker, Dagbladet-spaltist, forfatter, samfunnsdebattant.
  • Eksredaktør for nettstedet Fundamental. Har gitt ut debattboka «Nå».
  • Har fått priser blant annet fra Fritt Ord, Scheiblers Legat, Sigvald Bergesen den yngres allmennyttige pris, homobladet Blikk og Lions.
  • Standup-debut i 1999.
  • Hadde premiere på «Shabana går på ski over Grønland» i november 2002. Har siden tatt showet til Tyskland og Færøyene, i tillegg til flere steder i Norge.
  • <>Drar på norgesturné med showet. Start i Bergen 17. september.
  Ingrid: - Vi velger en side av oss selv og blåser den ut av proporsjon. Det har vi til felles med de fleste komikere. Vi juger opp noe sant. Det som skiller de gode fra de dårlige er å se hvilken side man skal velge. Det, og at vi må ha vært i en håndfull situasjoner der vi har følt oss ukomfortable.

  Anne-Kat.: - Mer enn en håndfull!

  Ingrid: - Det rare er hvor tidlig man danner bildet av seg selv. Jeg husker juleballet i åttende klasse, midt i diskotida, jeg hadde på meg naturvevd kjole med løktrykk. Jeg hadde enorme lommer og måtte passe på alle lommebøkene. Den utafor-følelsen drar du med deg til du er hundre år. Og den har jeg brukt. Jeg har gitt skolelysene et ansikt. Jeg ble aldri valgt til Lucia, og mange ganger ble jeg ikke invitert på fest. Jeg tror det må til, du må ha sittet hjemme og tenkt litt.

  Dodronninger


  Anne-Kat.: - Jeg var veldig ukul og hadde bollesveis, og var med i Ungdom mot Atomvåpen.

  Ingrid: - Jeg hadde valgfag vev, og var med på aktiviteter etter skolen.

  Anne-Kat.: - Men du må jo ha vært kul, du var på tv!

  Ingrid: - Jo da, men jeg følte meg ikke kulere av det. Jeg ble bare mer usikker, og jeg ble fortsatt valgt sist i gymtimen. Nå tør jeg si at jeg hadde S i historie. Før torde jeg knapt gå på do, for der var dodronningene, og selv om jeg visste at de tok feil og jeg hadde rett, klarte jeg det ikke. Den følelsen ligger det utrolig mye god humor i.

  Anne-Kat.: - Folk kjenner seg igjen. Det er befriende. Det var jo sånn for de fleste i publikum også, bare noen få var dodronninger. De kunne neppe lagd show. «Ja, jeg husker jeg ble valgt først i gymtimen». Hvor morsomt er det? Nå er det vi som er de kule.

  Ingrid: - Du har fått rimelig god betaling for den bollesveisen!

  - I høst tar humordamene over scenen. Veldig mange av dere som er aktuelle med show er damer, og...

  Anne-Kat.: - Og det er så bra! Det beste er at vi slipper å svare på spørsmålet «hvorfor er det så få damer som driver med humor?». Det vet da ikke jeg! Men dette er catch 22, for nå skal du vel spørre hvorfor det er så mange?

  Guttene likner


  - Jeg skulle si at det morsomste er at dere er så forskjellige. Stemmer ikke det?

  Shabana: - Gutta er mye likere, synes jeg. De har sine idoler og kopierer de samme humoristene.

  Anne-Kat.: - Jeg kan gå på standup med masse komikere, og tenke «var det en her, eller var det ti? Hørte jeg ikke den vitsen i sted?». For noen år siden sa alle mannlige komikere at damene var så like. I virkeligheten er det de som er klin like. Det er mye mer variasjon blant damene.

  Ingrid: - Det tror jeg er fordi vi forbereder oss mer. I klassisk herrestandup kan man hive seg uti det og fortelle vitser. Damene er grundigere, og dermed legger vi igjen mer personlighet også.

  Flere humoraktuelle damer er: Hege Schøyen og Kjersti Holmen («Hjertelig hilsen...»), Linn Skåber og Anne Marit Jacobsen («På nett med byen») og Christine Hope («Frittgående Hope»).

 • Finn ut hva som skjer på våre Hva Skjer-sider!
FRESKE FRASPARK: Anne-Kat. Hærland (fra venstre), Ingrid Bjørnov og Shabana Rehman kupper humorhøsten.