Gledeståre-emoji er årets ord

Britiske Oxford Dictionaries har for første gang kåret et piktogram, eller «emoji», til årets ord.

ÅTTE AV TI BRITER BRUKER EMOJIS: En studie utført av britiske TalkTalk Mobile, viser at emoji-symbolene blir tatt i bruk i et raskere tempo enn noe annet språk i historien. Foto: NTB SCANPIX
ÅTTE AV TI BRITER BRUKER EMOJIS: En studie utført av britiske TalkTalk Mobile, viser at emoji-symbolene blir tatt i bruk i et raskere tempo enn noe annet språk i historien. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ikonet «gledeståre-emoji» som er kåret til årets ord, eller «jeg ler så jeg griner» som noen kanskje ville ha oversatt symbolet på norsk.

I begrunnelsen for utvelgelsen sier Oxford Dictionaries at symbolet viser «lekenheten og intimiteten» til emoji-kulturen, ifølge BBC.

- Dette symbolet er det som best oppsummerer året 2015s ethos (filosofi, moral eller karakter), stemning og vaner. De har blitt så populære at hver individuelle karakter har utviklet egne historier og trender, sier president Casper Grathwohl i Oxford Dicionaries til BBC Newsbeat tirsdag.

Fra japansk Uttrykket «emoji» stammer, ifølge Oxfords egen ordbok, fra de japanske ordene «e» for bilde og «moji» for tegn eller karakter. De forklarer begrepet som «et lite digitalt bilde eller ikon brukt til å uttrykke en idé eller følelse i elektronisk kommunikasjon».

Andre ord som var nominert var «brexit», britenes utgang fra EU; britenes versjon av svenskenes kjønnsnøytrale «hen», som alternativ til han eller henne, nemlig «they»; og uttrykket «lumbersexual», som skal være britenes ord for en ung, urban mann som har skjegg og rutete skjorte.

Fjorårets ord var «vape», som i dampen, «vapour», fra en e-sigarett.

Tidligere konservativ ordbok Selvportrett på mobil, «selfie», var årets ord for to år siden. Berit Skog forsker på sosiale medier ved NTNU, og mener valget av disse ordene forteller oss noe om betydningen av digital kommunikasjon.

- Oxford Dictionaries valg av ord, som en tidligere konservativ ordbok-utgiver, viser hvor viktig digitalt språk har blitt. Gledeståre-emoji kan sammenlines med en tegneseriefugur og symboliserer glede. Det er en kontrast til krisesituasjoner og terroraksjonen vi har hatt. Livet har andre sider enn sorg, og lykketårer fokuserer på hyggelige og gode opplevelse, sier Skog.

Skog kan avsløre at ordet «snapp», fra bruken av Snapchat, er nominert til årets ord her hjemme i Norge.

Hun skriver om fenomener innenfor sosiale medier, som Instagram og Snapchat, på sin blogg.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer