Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

6-timersdagen

Glem det, Sanner!

Høyre-mytene om at vi må jobbe mer, er bare riktig om man legger Høyres perspektiv til grunn: At vi skal mangedoble vårt private forbruk – samtidig som de rikeste fortsatt skal få milliarder i skattelette. Heldigvis finnes det et alternativ.

TIDSKLEMME: En av tre opplever at verken tid eller krefter strekker til. Da er løsninga redusert arbeidstid, ikke at folk må jobbe flere timer og stå i arbeid i flere år, skriver innsenderen som svar til Jan Tore Sanner og regjeringens budskap i perspektivmeldingen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TIDSKLEMME: En av tre opplever at verken tid eller krefter strekker til. Da er løsninga redusert arbeidstid, ikke at folk må jobbe flere timer og stå i arbeid i flere år, skriver innsenderen som svar til Jan Tore Sanner og regjeringens budskap i perspektivmeldingen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Kirsti Bergstø
Kirsti Bergstø Vis mer

Drømmer du om overskudd etter endt arbeidsdag? Avslutte uka uten verk i kroppen? Om å følge ungen på fotballtrening – og kanskje rekke noe mer til middag enn ei pølse på veien? Det er mulig om vi fordeler arbeid og fritid bedre.

«Glem det!», er beskjeden fra Høyres Jan Tore Sanner til alle som kjemper for kortere arbeidstid. Vel vitende om at hver eneste time som historisk har gått fra arbeidstid til fritid, har kommet fordi arbeidsfolk har kjempa det fram.

Vi fikk aldri åtte timers arbeidsdag. Arbeiderbevegelsen tok den, med parole om 8 timer arbeid, 8 timer fri og 8 timer hvile. Da Stortinget formelt lovfestet 8 timers arbeidsdag for over 100 år siden, var den allerede innført på mange arbeidsplasser. Å be arbeidsfolk glemme kampen for kortere arbeidstid er arrogant og historieløst.

Anledninga for Sanners pekefinger er regjeringens perspektivkonferanse. Der ble gamle Høyre-myter om at vi må jobbe mer presentert. Det er bare riktig om man legger Høyre sitt perspektiv til grunn, nemlig at vi skal mangedoble vårt private forbruk – samtidig som de rikeste fortsatt skal få milliarder i skattelette.

Heldigvis finnes det alternativ; vi kan fordele rikdom, arbeid og fritid mer rettferdig. I stedet for vill vekst i privat forbruk og fest for den økonomiske eliten, kan vi styrke fellesskapet og velferden. I stedet for å godta påstanden om at vanlige folk må jobbe mer, kan vi samle oss om krav for mer rettferdig fordeling av arbeid og fritid. Det er både mulig og nødvendig.

En av tre opplever ukentlig å være fysisk utmatta etter jobb. Verken tid eller krefter strekker til. Da er løsninga redusert arbeidstid, ikke at folk må jobbe flere timer og stå i arbeid i flere år.

Mange jobber deltid fordi de ikke får fulltidsjobb. Andre går ned i stilling fordi helsa ikke holder når tempoet på arbeidsplassen er for stort.

Slike skeivheter betaler vanlige arbeidsfolk prisen for gjennom tap av tid, trygghet og helse. Med 6-timers normalarbeidsdag, ville langt færre jobbet deltid og langt flere klart å jobbe fullt. På mange områder vil ny teknologi erstatte menneskelig arbeidskraft. For at flere skal få bedre liv må vi dele på jobbene i framtida og samtidig sørge for en mer rettferdig fordeling av arbeid og fritid.

Vi trenger et arbeidsliv som folk kan ta del i med helsa i behold. Flere må få avslutte arbeidslivet som alderspensjonist og ikke som ufør. Men samtidig som Høyre mener vi må jobbe mer, har regjeringa angrepet arbeidsmiljøloven og svekka beskyttelsen til arbeidsfolk. Presset i arbeidslivet øker med privatisering, konkurranseutsetting og innleie.

Et bedre arbeidsliv krever et oppgjør med høyrepolitikken. Redusert arbeidstid er en del av løsninga.

Jeg besøkte nylig Tine Heimdal. De har hatt 6-timersdag siden 2006, som en del av svaret på belastende arbeidsforhold. Ansatte var med på å finne bedre måter å jobbe på.

Heimdals erfaring med 6-timersdag er at produktivitet og trivsel har økt, og gitt de ansatte bedre helse og mer overskudd. Likevel presses de nå bort fra ordninga. Det viser hvor sterke motkreftene mot redusert arbeidstid er. Det er en grunn til at høyresida bruker enhver anledning til å be oss glemme drømmen om kortere arbeidstid. Grunnen er ideologisk.

6-timersdagen må selvsagt være med full lønn. En kortere normalarbeidsdag må på samme måte som i dag, tilpasse seg den enkelte bransje.

Spørsmålet er imidlertid om vi skal bestemme over mer av tida vår sjøl, og om vi ønsker et samfunn med rettferdig fordeling av penger, helse, arbeid og fritid.

Sanner ber oss glemme det. Drøm videre, Sanner.

Hele Norges coronakart