Glem «Drageløperen», dette er Khaled Hosseinis desidert beste roman

Fortjener å bli bestselger.

BESTE HITTIL: Bestselgerforfatter Khaled Hosseini, her fotografert under en boksignering for sin nye bok i New York. Foto: NTB SCANPIC / Charles Sykes/Invision/AP
BESTE HITTIL: Bestselgerforfatter Khaled Hosseini, her fotografert under en boksignering for sin nye bok i New York. Foto: NTB SCANPIC / Charles Sykes/Invision/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det er heller sjelden at en bestselgende forfatter velger seg bort fra en svært vellykket oppskrift, og setter seg fore å lage mer kompleks litteratur, både i stil og tema.

Det gjør Khaled Hosseini.

I «Og fjellene ga gjenlyd» har han skrevet seg opp fra melodramaet og de nokså lettkjøpte menneskeskildringene i sine tidligere bøker, og laget en variert og underholdende fortelling som strekker seg fra femtitallet frem til i dag.

Som en stafett Afghanistans skjebne danner ikke overraskende en slags kjerne.Tittelen er riktignok ganske pompøs, men den har en betydning for fortellingen. I stedet for å lage en story fra a til å, har Hosseini laget åtte fortellinger der mennesker, som er bipersoner i en fortelling, blir hovedperson i den neste. Nærmest som en stafett — eller som tittelen sier, en fortelling om mennesker hvis handlinger skaper gjenlyd i andres liv. Fortellerteknisk fungerer det overraskende godt.

Boka åpner i 1952. Fattige Abdullah er på vei fra en fattig liten landsby til Kabul. Han har med sine to barn, Abdullah på ni og Pari på tre. Pari skal selges. Et overklasseektepar som ikke kan få barn, har kjøpt henne. Kona i huset er poet; vakker, ulykkelig, selvopptatt og frigjort. Ektemannen er en mild, men arrogant og fjern aristokrat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer