Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Glem «Fifty Shades», her er den opprinnelige mr. Grey

Særingen James Spader.

UMAKE PAR: I «Secretary» fra 2002 innleder Lee (Maggie Gyllenhaal) et SM-forhold til sjefen sin, mr. Grey (James Spader).
UMAKE PAR: I «Secretary» fra 2002 innleder Lee (Maggie Gyllenhaal) et SM-forhold til sjefen sin, mr. Grey (James Spader). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun bærer brevet inn på kontoret til mr. Grey, skjelvende. Håper det ikke er noen skrivefeil denne gangen. Mr. Grey ber henne legge brevet på pulten hans.

- Len deg over skrivebordet, så du har brevet rett foran øynene. Ha ansiktet veldig tett opptil brevet og les det høyt.

Hun adlyder mr. Grey, bøyer seg frem og leser:

- Kjære mr. Garvey. Jeg er takknemlig for...

Det er øyeblikket når hånda til James Spader treffer baken til Maggie Gyllenhaal. Hun snur seg og smiler.

For all del. Det var nok mange som frydet seg over å kunne se Christian Grey i levende live sist helg da «Fifty Shades of Grey» hadde kinopremiere.

Likevel vil nok mange filmelskere fortsatt foretrekke Spaders E. Edward Grey fra klassikeren «Secretary». 

Ukonvensjonelle lyster
Utgangspunktet for filmen fra 2002 (kan strømmes hos Netflix) er til forveksling likt:

En ung og usikker kvinne møter en forretningsmann som er eldre enn seg selv, og et sadomasochist-forhold med klask og kontroll mellom to litt odde sjeler tar til.

Likhetene svinner imidlertid kjapt hen.

Mye av årsaken til det er James Spader. De som kjenner filmkarrieren til Spader vet at mannen i flere tiår har vist et talent for å spille rollefigurer med ukonvensjonelle lyster og komplisert følelsesliv.

Som han sa til The Independent for et par år siden:

- Jeg liker de mørke stedene, det er dem jeg er nysgjerrig på.

I Steven Soderberghs «Sex, Lies and Videotape» (kan strømmes hos C More) fra 1989 er Spader en einstøing som kun kan overvinne impotensen ved å videointervjue damer om sexlivene deres og så spille av kassetten i ensomhet etterpå.

Et lite stykke inn i filmen ber Andie MacDowell ham fortelle noe personlig om seg selv, men skynder seg med å legge til:

- Jeg vil ikke at det skal være noe ekkelt om et arr eller noe sånt.

Som er litt gøy om man har sett filmen Spader, og regissør David Cronenberg, lagde noen år senere.

Operasjonssår
I «Crash» fra 1996, basert på en roman av J. G. Ballard, møter vi en gruppe mennesker som finner en seksuell spenning i bilulykker.

Det er en merkelig og kjølig film, hvor Cronenberg bevisst unngår å la rollefigurene vise tradisjonelle følelsesmessige reaksjoner på hendelsene rundt seg.

Etter hvert får dette utspring i noen særdeles mørke og bisarre scener som fikk mange til å forlate salen da den ble vist under filmfestivalen i Cannes.

På et tidspunkt har Roseanna Arquette blitt skadd i en bilulykke og rusler rundt med et digert vaginaformet operasjonssår langs baksiden av låret, holdt sammen av klammer og kun tildekket av nettingstrømper.

Den påfølgende scenen hvor Spader ender opp med å ha sex med såret ville nok gjort selv Christian Grey temmelig blek om nebbet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!