Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sommerferietips:

Glem ikke å leke i ferien

I folkeopplysningens navn mener de anonyme forfatterne av «Ferieboken» at hver og en har en slags plikt til å orientere seg om det som møter en der ute i landskapet.

DANSEMORO: Enten det er sol eller regn, glem ikke å leke i ferien. Illustrasjon: Pieter Breugel
DANSEMORO: Enten det er sol eller regn, glem ikke å leke i ferien. Illustrasjon: Pieter Breugel Vis mer
Meninger

VI BRINGER I DAG for tredje uke på rad gullkorn fra «Ferieboken», et skrift som ble utgitt av Allers Familiejournal på 1920-tallet. Her fins gode råd til alle og enhver for hvordan man bør forberede seg før man reiser ut av det vante og inn i det ukjente. Det fremmede den gangen var åpenbart det som møtte feriegjester når de forlot bygrensa og reiste til bondelandet, sjøen, fjellet eller skogen. I folkeopplysningens navn mener de anonyme forfatterne av «Ferieboken» at hver og en har en slags plikt til å orientere seg om det som møter en der ute i landskapet.

HVA ER FOR eksempel sand? Hva er en bølge? Hva kan man finne ved stranden? Og hva med steiner? «’Hvad er dette for en sten?’ kan man spørre, når man veier et alminnelig utseende eksemplar i hånden.» Setningen er i boka illustrert med en sjarmerende tegning av en mann med hvit skjorte og slips, nikkers, rutete strømper og spasersko. I høyre hånd holder han en vandringsstav og i venstre en stein, som han gransker nøye, med en rykende pipe mellom tennene. En utpreget bymann på fjelltur. Hadde han lest «Ferieboken», ville han med letthet kunnet fastslå hva som var steinens navn.

MEN I ALL DENNE puggingen må vi ikke glemme at ferien også skal frigjøre oss fra hverdagslivets rutiner. De siste sju sidene i «Ferieboken» handler om lek. «Man kan tross alt komme i en slik situasjon at man spør: Hvad i all verden skal vi ta oss til? Selv på den mest strålende solskinnsdag kan dette hende.» I denne glade tiden «har man lov til – ja, nesten forpliktelse til – å være en god del mere barnlig enn man er til daglig».

BOKA ANBEFALER å leke «Siste par ut» alias «Enke søker make», en lek som ikke er ulik «Tredje mann i vinden», dersom det er utevær. Den som er i stand til å forstå reglene for denne leken slik de står nedtegnet i boka, bør uten videre betraktes som vinner. Men i ferien øker tålmodigheten. De aller skarpeste bør også være i stand til å skjønne gangen i de anbefalte innelekene (i tilfelle regnvær). Her er mange gøyale forslag, blant annet en lek som heter «Hvem er jeg?» Finner man ut det, bør man være fornøyd. Riktig god ferie!