TRYGGHET OG LIBERALISERING: Det underliggende problemet handler om demokratiet vårt. Tryggheten og likhetsprinsippene i det norske arbeidslivet står i dårlig stil med EUs liberaliseringsregime, skriver innsenderen. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
TRYGGHET OG LIBERALISERING: Det underliggende problemet handler om demokratiet vårt. Tryggheten og likhetsprinsippene i det norske arbeidslivet står i dårlig stil med EUs liberaliseringsregime, skriver innsenderen. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Debatt: EØS

Glem ikke EØS-avtalens store akilleshæl

Vårt trygge og regulerte arbeidsliv sikrer velferdsstaten – og trues av EØS

Meninger

Første nestleder i Trondheim Unge Høyre, Marie Husby Valland, skriver i Dagbladet onsdag 2. januar at EØS-medlemskapet vårt er nødvendig for å sikre velferdsstatens bærekraft.

Alexander Fossen Lange.
Alexander Fossen Lange. Vis mer

Valland vektlegger handel for å argumentere for sitt syn. Men hun adresserer ikke det kanskje aller viktigste fundamentet for den norske velferdsstaten; nemlig organiseringen av arbeidslivet vårt. Det er også særlig her EØS’ sentrale trekk utfordrer demokratiet vårt.

Med EØS-medlemskapet vårt møter vi et intrikat overnasjonalt system og grunnleggende markedsliberalistisk politikk i en og samme pakke. Den frie flyten i EUs indre marked er selve fundamentet for avtalen. Gjennom et generelt dereguleringspress og en lønnskonkurranse arbeidsgiverne vinner på, utgjør den et regelrett angrep på norske lønns- og arbeidsvilkår. Overvåkningsorganet ESA har anledning til å sette EU-regler foran det norske regelverket.

Det underliggende problemet handler om demokratiet vårt. Tryggheten og likhetsprinsippene i det norske arbeidslivet står i dårlig stil med EUs liberaliseringsregime, selv om man ved inngåelsen av avtalen anså denne motsetningen som marginal. Etter 25 år med avtalen har ikke det påståtte handlingsrommet for å reservere seg mot EU-direktiver vist seg å være spesielt brukbart. Da er det på tide å stille spørsmål ved deler av avtalen.

Så er det riktig at Norge er avhengig av å handle med Europa. Til det har vi blant annet en EFTA-avtale vi kan bygge videre på, som Malland ikke nevner. Men når noen av problemene med EØS-avtalen viser seg å være såpass alvorlige, er vi nødt til å se på mulighetene for å videreutvikle vårt samarbeid med Europa forbi EØS. Vi må gi et rungende ja til internasjonalt samarbeid, men demokratiet vårt skal ikke vike for det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.