Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Glem ikke Graham

GRAHAM GREENE

(1904- 1991) fikk ikke Nobelprisen i år heller. Det er kanskje ikke så merkelig. Å gi prisen til en avdød forfatter, er en overraskelse så stor at selv ikke De Aderton i Stockholm ville komme på den. At han hadde fortjent den, er færre og færre i tvil om. Nå er det hundre år siden han ble født, og gratulasjonene strømmer på. Professor Bjørn Tysdahl skriver for eksempel i det nyeste nummeret av Bokvennen meget positivt om Greenes forfatterskap, om kombinasjonen av «effektiv fortellerkunst» og «nærgående problemstillinger av eksistensiell art».

Heller ikke

Graham Greenes forgjenger Joseph Conrad fikk noen nobelpris, og hans etterfølger John le Carré kommer heller ikke til å få den. Derimot har globetrotteren og Conrad-eleven V.S. Naipaul fått Nobelprisen, så han kan representere dem i det fine selskap. Og Greene kan selvsagt leses. På engelsk fins det meste av hans verk i aktuelle utgaver. På norsk besynderlig få. Men gå til biblioteket.

I alle år

mens Greene levde, steg spenningen foran hver Nobelprisutdeling. Etter hvert mistet man sine illusjoner. «Det ble vel ikke Graham i år heller,» husker jeg som omkvedet til min avdøde kollega Markus Markusson, Greenes største beundrer i redaksjonen. Markus hadde fulgt i Greenes fotspor som utsendt reporter på en dramatisk klode. Han var blitt dus med ham på sine reiser og kjente seg igjen både i det fysiske og sjelelige landskapet som har fått betegnelsen «greeneland».

Selv gikk jeg

i sin tid i Greenes fotspor på Hotel Continental i Ho Chi Minh-byen, det gamle Saigon. Jeg skrev en artikkel derfra, om hvordan Greene hadde sittet på hotellets terrasse og skrevet «Den stillferdige amerikaneren». Jeg oversatte artikkelen til engelsk og sendte den til Greene, sammen med en intervjuforespørsel. Og fikk svar tilbake! Dessverre var han bortreist på det aktuelle tidspunktet. Men takk for artikkelen. Det stemte riktignok ikke at han hadde skrevet boka på Continental. Men det var en fin artikkel. Skrev Graham. Det er enkelte brev man setter større pris på enn andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media