PAX ANNO 1966:
Fra venstre redaktør av tidsskriftet «Kontrast», Hans Fredrik Dahl, forlagsredaktør Tore Linné Eriksen, redaktør av tidsskriftet «Pax» og formann i Studentersamfunnet, Nils Petter Gleditsch, sekretær i Folkereisning Mot Krig, Kjell Rosland, redaktør av «Pax» (sammen med Gleditsch) Theo Koritzinsky, og forlagssjef Tor Bjerkmann.Foto Aage Storløkken/ NTB SCANPIX
PAX ANNO 1966: Fra venstre redaktør av tidsskriftet «Kontrast», Hans Fredrik Dahl, forlagsredaktør Tore Linné Eriksen, redaktør av tidsskriftet «Pax» og formann i Studentersamfunnet, Nils Petter Gleditsch, sekretær i Folkereisning Mot Krig, Kjell Rosland, redaktør av «Pax» (sammen med Gleditsch) Theo Koritzinsky, og forlagssjef Tor Bjerkmann.Foto Aage Storløkken/ NTB SCANPIXVis mer

Glem nynorsk og bokmål. Kan du Pax-språket?

Pax forlag fyller 50 år denne høsten. Hans Fredrik Dahl var med fra starten, og har skrevet denne betraktningen om forlagets stilistiske egenart og påvirkningskraft.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(INNTRYKK): Pax-prosaen, finnes den? Kan man tenke seg at et forlag, ledet av en redaksjon, kan påvirke skrivemåten gjennom en hel generasjon? At å styre bokprogrammer og stå for utgivelser av hjemlige og oversatte forfattere kan sette normer for god sakprosa?

Man kan tenke seg det, om utbudet er lite og konsentrert. Månedsmagasinet Mot Dag kan sies å være trendsetter for sakprosaen i Norge, i den forstand at «Mot Dag-stilen» var et trekk som gikk igjen som gjenkjennelig i nesten alt som i 1920- og 30-årene sto i dette tidsskiftets spalter, hva enten det handlet om arbeiderpolitikk, utenriksforhold, regimer i andre land eller komiske personer i eget miljø, og at det bredte seg ut derfra.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn