Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

MASSIVT OG VIKTIG:

Glem Tiedemann og Gude

For Johan Christian Dahl var naturen kunstens mål og mening. «J.C. Dahl. Naturens kraft» på KODE-museet er den største samlingen av J.C. Dahls kunst på 30 år.

IKON: «Bjerk i storm» fra 1849 er J.C. Dahls mest slående bilde. Den trassige bjørka er kanskje tenkt som et symbol på 1800-tallets værbitte og standhaftige folk i et fattig, avsidesliggende Norge. Foto: KODE
IKON: «Bjerk i storm» fra 1849 er J.C. Dahls mest slående bilde. Den trassige bjørka er kanskje tenkt som et symbol på 1800-tallets værbitte og standhaftige folk i et fattig, avsidesliggende Norge. Foto: KODE Vis mer

Vi kjenner alle Johan Christian Clausen Dahls malerier. Vi omtaler ham fortrolig, om ikke på fornavn, så bare på initialene: jådd se – J.C., eller også I.C., som i det finere, latinske Iohannis. J.C. Dahl er et husholdningsnavn fra den norske kunsthistorien; hans monumentale fjellpanorama «Fra Stalheim» med den vesle setervollen under en veldig regnbue, og villreinflokken over «Stugunøset på Filefjell», er vel bare slått av «Brudeferden i Hardanger» og kanskje «Vinternatt i Rondane» hva gjelder kunst som har formet og definert vårt innerste og naturnære, kollektive jeg.

Vi mener vi kjenner denne naturen. Landskapet er i Dahls penselstrøk en overveldende kraft som river i bjørketrær og sender synkende skip inn over forrevne klippekyster, omgitt av frådende hav. Det er voldsomme fjellformasjoner under dramatiske himler som velter fram over lerretene, eller rødglødende lava og røyk som strømmer ut av vulkanen Vesuv. Ikke minst er naturen menneskenes og kulturens hjem, og Dahls norske landskap gir bilde til den gryende nasjonale selvfølelsen blant 1800-tallets nordmenn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?