IKON: «Bjerk i storm» fra 1849 er J.C. Dahls mest slående bilde. Den trassige bjørka er kanskje tenkt som et symbol på 1800-tallets værbitte og standhaftige folk i et fattig, avsidesliggende Norge. Foto: KODE
IKON: «Bjerk i storm» fra 1849 er J.C. Dahls mest slående bilde. Den trassige bjørka er kanskje tenkt som et symbol på 1800-tallets værbitte og standhaftige folk i et fattig, avsidesliggende Norge. Foto: KODEVis mer

MASSIVT OG VIKTIG:

Glem Tiedemann og Gude

For Johan Christian Dahl var naturen kunstens mål og mening. «J.C. Dahl. Naturens kraft» på KODE-museet er den største samlingen av J.C. Dahls kunst på 30 år.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vi kjenner alle Johan Christian Clausen Dahls malerier. Vi omtaler ham fortrolig, om ikke på fornavn, så bare på initialene: jådd se – J.C., eller også I.C., som i det finere, latinske Iohannis. J.C. Dahl er et husholdningsnavn fra den norske kunsthistorien; hans monumentale fjellpanorama «Fra Stalheim» med den vesle setervollen under en veldig regnbue, og villreinflokken over «Stugunøset på Filefjell», er vel bare slått av «Brudeferden i Hardanger» og kanskje «Vinternatt i Rondane» hva gjelder kunst som har formet og definert vårt innerste og naturnære, kollektive jeg.

Vi mener vi kjenner denne naturen. Landskapet er i Dahls penselstrøk en overveldende kraft som river i bjørketrær og sender synkende skip inn over forrevne klippekyster, omgitt av frådende hav. Det er voldsomme fjellformasjoner under dramatiske himler som velter fram over lerretene, eller rødglødende lava og røyk som strømmer ut av vulkanen Vesuv. Ikke minst er naturen menneskenes og kulturens hjem, og Dahls norske landskap gir bilde til den gryende nasjonale selvfølelsen blant 1800-tallets nordmenn.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn