Glem Twilight, her er århundrets beste vampyrroman

Ny kåring markerer Bram Stoker-jubileum.

FRAMTIDSSKREKK: Will Smith spilte hovedrollen i den siste filmatiseringen av «I Am Legend», en fortelling som nok ikke er for de aller mest lettskremte.
FRAMTIDSSKREKK: Will Smith spilte hovedrollen i den siste filmatiseringen av «I Am Legend», en fortelling som nok ikke er for de aller mest lettskremte.Vis mer

(Dagbladet): Vampyrer har vært i vinden de siste åra, etter popkulturelle kjempesuksesser som «Twilight» og TV-serien «True Blood».

Men det siste århundrets aller beste vampyrroman ble skrevet for over 50 år siden, ifølge en ny kåring. Det melder avisa the Guardian.

Bram Stoker-pris
Alt i 1954 utga Richard Matheson den apokalyptiske skrekkromanen «I Am Legend». Den har blitt filmatisert tre ganger, sist i 2007, med Will Smith i hovedrollen som forskeren Robert Neville.

I boka er Neville det aller siste mennesket i New York som ikke har blitt smittet av et nytt virus, som har drept mesteparten av jordas befolkning og gjort mange av de overlevende om til zombielignende kannibaler.

Kåringen av beste vampyrroman er initiert av The Horror Writers Association, i samarbeid med arvingene etter forfatteren Bram Stoker, kjent for vampyrgrøsseren «Dracula». Prisen ble delt ut i Salt Lake City denne helgen, i forkant av hundreårsmarkeringen for Stokers død 20. april.

Inspirert av «Dracula»
I sin videooverførte takketale fortalte Matheson at han var en stor fan av Stokers roman som ung, og at han lot seg inspirere til å skrive vinnerboka etter å ha sett filmatiseringen av «Dracula».

- Da jeg var tenåring, dro jeg og så «Dracula» med Bela Lugosi, og allerede da gikk det opp for meg: Hvis én vampyr er skremmende, hva om hele verden er full av dem? sa han, ifølge The Guardian.

«I Am Legend» danket ut kjente romaner som Stephen Kings «Salem's Lot» og Ann Rices «Interview with a Vampire».