Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

- Glemmer at Spania har vært en totalitær stat

Det forlokkende landet.

De falnes dal: General Franco er stedt til hvile i et gravkammer i «De falnes dal» (Valle de los caídos), 60 km nord for Madrid. Her ligger også et digert monument han selv planla til minne om de falne i borgerkrigen, men det er sterkt kontroversielt, blant annet fordi det ble bygget ved hjelp av tvangsarbeid utført av fanger fra den tapende siden.
De falnes dal: General Franco er stedt til hvile i et gravkammer i «De falnes dal» (Valle de los caídos), 60 km nord for Madrid. Her ligger også et digert monument han selv planla til minne om de falne i borgerkrigen, men det er sterkt kontroversielt, blant annet fordi det ble bygget ved hjelp av tvangsarbeid utført av fanger fra den tapende siden. Vis mer

Spania har lyktes godt i å få sine øltørste badegjester til å glemme at landet har en nær fortid som totalitær stat. Selv landets egen ungdom lever stort sett i lykkelig uvitenhet om de mange overgrepene som fant sted under Franco.

I løpet av de knappe 40 åra Francos regime varte (1939–75) måtte flere hundre tusen opposisjonelle bøte med livet, og mange av dem ble liggende uidentifisert i massegraver. I tillegg ble tusenvis av foreldre med ukurante politiske oppfatninger fratatt sine nyfødte barn, som ble gitt videre til barnløse ektepar i partiet.

Myndighetene benyttet seg av utstrakt sensur, vold og tortur, mens de gjemte seg bak en sterkt nasjonalistisk og katolsk-moralistisk ideologi, som om den ikke var direkte fascistisk, så hadde den en brodd mot venstresiden som rimet godt med etterkrigstidas internasjonale kaldkrig-retorikk. Det fins bilder av Franco som håndhilser på Adolf Hitler, men det var heller ikke noe problem å være et diktatur i Vest-Europa etter krigen, for han pleiet også et pragmatisk vennskap med USAs president Nixon.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Kjøp et abonnement på Dagbladet Pluss og få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

6 MÅNEDER*

HELGETILBUD

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr (10 kr per måned) 0,33 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(3,3 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr 1 måned. 3,3 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE**

PRØV 1 UKE FOR 1 KRONE

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr 1 uke 0,14 kr per dag

**Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55 kr/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55 kr/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?