De falnes dal: General Franco er stedt til hvile i et gravkammer i «De falnes dal» (Valle de los caídos), 60 km nord for Madrid. Her ligger også et digert monument han selv planla til minne om de falne i borgerkrigen, men det er sterkt kontroversielt, blant annet fordi det ble bygget ved hjelp av tvangsarbeid utført av fanger fra den tapende siden.
De falnes dal: General Franco er stedt til hvile i et gravkammer i «De falnes dal» (Valle de los caídos), 60 km nord for Madrid. Her ligger også et digert monument han selv planla til minne om de falne i borgerkrigen, men det er sterkt kontroversielt, blant annet fordi det ble bygget ved hjelp av tvangsarbeid utført av fanger fra den tapende siden.Vis mer

- Glemmer at Spania har vært en totalitær stat

Det forlokkende landet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Spania har lyktes godt i å få sine øltørste badegjester til å glemme at landet har en nær fortid som totalitær stat. Selv landets egen ungdom lever stort sett i lykkelig uvitenhet om de mange overgrepene som fant sted under Franco.

I løpet av de knappe 40 åra Francos regime varte (1939–75) måtte flere hundre tusen opposisjonelle bøte med livet, og mange av dem ble liggende uidentifisert i massegraver. I tillegg ble tusenvis av foreldre med ukurante politiske oppfatninger fratatt sine nyfødte barn, som ble gitt videre til barnløse ektepar i partiet.

Myndighetene benyttet seg av utstrakt sensur, vold og tortur, mens de gjemte seg bak en sterkt nasjonalistisk og katolsk-moralistisk ideologi, som om den ikke var direkte fascistisk, så hadde den en brodd mot venstresiden som rimet godt med etterkrigstidas internasjonale kaldkrig-retorikk. Det fins bilder av Franco som håndhilser på Adolf Hitler, men det var heller ikke noe problem å være et diktatur i Vest-Europa etter krigen, for han pleiet også et pragmatisk vennskap med USAs president Nixon.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn