Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Glemt i USA

R.E.M.s Michael Stipe ser på seg selv som en entertainer i et punkband, skriver tekster som han selv ikke forstår og sminker seg på scenen fordi det er gøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kanskje noe av forklaringen på at R.E.M. har et bedre grep på publikum i Europa enn i hjemlandet USA.

Albumet «Up» har passert to millioner solgte i Europa, hvorav nærmere 60000 i Norge. Bare 600 000 amerikanere har kjøpt plata.

- Dere har bedre smak, mener bassist Mike Mills.

- I USA er det bare hipphopp og divaer som selger plater.

R.E.M. er i Oslo for å møte pressen og opptre i «Wiese», der de i tillegg til to låter fra «Up» framførte «Everybody Hurts» fra 1992. Gruppa har et spesielt forhold til låten, som nylig ble en hit igjen i Norge.

Roskilde

- Den må ha truffet en streng, for mange ville bruke den i reklamesammenheng. Så vi bestemte oss for å gi den bort til veldedige formål, forteller Buck.

- Vi har aldri tjent en dollar på den.

Da «Up» kom i oktober, varslet de at det ikke ble noen turnering denne gangen heller. Nå har pipa fått en annen lyd, men det nærmeste de kommer er Roskilde-festivalen.

- Vi måtte gjøre et valg og landet på en del sentrale steder i Europa. Folk er i stand til å reise, mener Peter Buck.

Gruppa har gjennomgått store forandringer siden starten i 1980. Avskjeden til trommeslager Bill Berry satte i gang en prosess, blant annet ble tekstene til Stipe trykt på coveret.

Sminke

- Du bruker glitter og sminke på scenen. Er image viktig?

- Ja, ellers ville jeg ikke brydd meg om det. Jeg er en entertainer, og det er morsomt å bruke sminke. Det gjør meg spesiell. Det har vært tider hvor jeg har stått stokk stille på scenen, og jeg har vært ganske vill. Nå er jeg vel et sted midt imellom.

I OSLO: R.E.M. selger ikke så mange plater som før i USA, men i Europa er bandet fortsatt hipt og populært.