Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Glemte gamle guder

Hvorfor har ikke norske filmfortellere tatt skikkelig tak i den norrøne mytologien?

SEX OG SLÅSSING: De norrøne gudene i Valhall, og historiene om dem, burde få en episk norsk filmatisering snart. Illustrasjon: Tysk akvarell, 1900.
SEX OG SLÅSSING: De norrøne gudene i Valhall, og historiene om dem, burde få en episk norsk filmatisering snart. Illustrasjon: Tysk akvarell, 1900. Vis mer
Meninger

Iblant er det lett å attrå det nye og glemme å verdsette det man allerede har. «Gåten Ragnarok», som hadde premiere i helgen, kan fungere som en påminnelse til film- og tv-skaperne der ute om alt det narrative arvesølvet de har i skuffen, bare i kraft av å være norske. Det er underlig at dette ikke blir pusset og stilt ut oftere. Heller ikke «Gåten Ragnarok» er så interessert som den burde være i å fortelle historiene den er inspirert av. Det er fullt mulig å komme ut av kinosalen uten noen klar formening om hva Ragnarok egentlig var.

Det er såklart snakk om den norrøne mytologien, gudehistoriene fra åsatroen som er bevart gjennom Edda og Heimskringla. Den hjemlige mytologien er blant de rikeste av de førkristne europeiske religionene, og kanskje den som byr på de sterkeste personlighetene. Historiene bærer preg av å ha oppstått i en kultur som dyrket selvhevdelse og vågemot. I dette universet finnes unike skikkelser som Loke, den snarrådige lurendreieren som er fikser det ene øyeblikket og forræder det neste. Som Frøya, kjærlighetsgudinnen som lever en tilværelse som gissel hos æsene etter krigen mot en annen gudeslekt, vanene. Som Odin, som river ut det ene øyet sitt for å få drikke av visdommens brønn. I tillegg finnes monstre og fabeldyr som den enorme Fenrisulven og den åttebente hesten Sleipner, samt store mengder sex og slåssing. Alt ligger til rette både for karakterdramaer og actioneventyr.

Skikkelsene og fortellingene fra denne mytologien pipler rett som det er frem i ungdoms- og underholdningslitteraturen. Men de er aldri å se på skjermer og kinolerreter. I den grad noen i filmverden forvalter myteuniverset vårt, er det Hollywood, som lar Loke og Tor prøve krefter i «Thor» og «The Avengers». I fjor forsøkte islendingene å lage animasjonsfilm av en tenkt historie om den unge Tor med hammeren, men resultatet var flatt og glatt, i stor grad fordi nervøse produsenter ikke våget å stole på kraften i de gode råvarene.

Så her er en liten hanske til norsk filmbransje. Legg ut på århundrets finansielle frierferd. Vis til bevisene for tidens tørst etter eventyr, som «Harry Potter», «Twilight», og blockbuster-gjendiktningene av den greske mytologien i «Clash of the Titans» og «Percy Jackson». Pek på at det nordiske er i vinden. Ha sex med så mange som nødvendig. Samle sammen millionene. Legg dem i en episk film- eller tv-serie som forteller de viktigste mytene. Knytt til dere folk som forstår kildematerialet, Tor Åge Bringsværd eller tilsvarende, og sett dem i forbindelse med yngre, fremoverskuende krefter. Ikke bli så redde at dere banaliserer eller forvrenger fortellingene, som altså skjedde i fjor. Husk at dere er ætlinger av folket som oppdaget Grønland og Amerika.

Jeg gleder meg allerede.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media