Glemte krigsfanger

Litt rotete om skjebnen til 100 000 røde armé-soldater som var krigsfanger og tvangsarbeidere i Norge under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Espen Søbye

es@sirus.no

BOK: Skulle noen lengte tilbake til den kalde krigen på sitt aller mest frosne, kan boka til historielektor Steffenak anbefales på det varmeste. Han er lykkelig for at han har sluppet å vokse opp i et samfunn som behandler mennesker som gjenstander og legger skylda på Stalin for at for mange russiske krigsfanger døde i tysk fangenskap. Stalin kalte dem forrædere og nektet å sende dem mat via Røde Kors. Kilden for dette er Moscow news POW, side 8, men hva dette er for slags publikasjon framgår ikke av litteraturlista. Forfatteren beklager seg også over en angivelig intellektuell elite som skal ha romantisert Stalin.

Skandalen på Tjøtta

Forfatteren går så langt at han forsvarer «Operasjon Asfalt». Den besto i å samle alle de om lag 10 000 drepte krigsfangene fra den røde hær og Serbia i en stor felles grav på Tjøtta. Alle minnesmerker og gravplasser som var opprettet en rekke steder i landet ble fjernet. Likene ble gravet opp og lagt i sekker som tidligere var brukt til asfalt, derav navnet. Begrunnelsen for å gjøre dette var at sovjetiske diplomater brukte besøk ved gravplasser som påskudd for å spionere på norske forsvarsanlegg etter krigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer