Glemte og usynlige

Sju filmer om barn på skyggesiden. Mye bra.

Film: Når Spike Lee, Emir Kusturica, Ridley Scott og John Woo lager film sammen, skal det mye til før sluttproduktet blir uinteressant. Nå de sammen med tre andre lager sju kortfilmer på et drøyt kvarter hver, er sjansen tilsvarende stor for at resultatet blir ujevnt.

«De usynlige barna» er laget til inntekt for UNICEF og Verdens matvareprogram og skildrer livene til fattige barn på ulike deler av kloden som utnyttes og oversees. Filmen har rukket å bli tre år gammel før den dukker opp på norske kinoer – kanskje var den en av de usynlige filmene?

Sigøynertrøkk

Filmene er svært ulike og det er ikke annet å gjøre enn å si noen ord om hvert av segmentene, så her kommer det, kronologisk.

Algeriske Mehdi Charefs film er den dårligste. Tanza er en 12 år gammel barnesoldat i et navnløst afrikansk land. Dialogene mellom barnesoldatene er komisk stiv og unaturlig og handlingen drukner i klønete symbolbruk.

Stemning tar seg opp i Emir Kusturicas varemerkede sigøynerkaos. Gutten Uros foretrekker ungdomsfengselet framfor sin voldelige far og hans familie av tjuvradder. Den surrealistiske handlingen bades i ompa-ompa og melankolske Balkan-trompeter. Kaotisk og noe overtydelig, men med trøkk.

Aids-barn i Brooklyn

Spike Lees er mer realistisk i tonen. Stikkord er Brooklyn, høyblokker og Aids. Blanca blir mobbet på skolen fordi hun har fått hiv av foreldrene, som er narkomane. En hjerteskjærende historie.

Brasilianske Katia Lund var medregissør på «City of God» og vi finner den samme hektiske stilen i hennes bidrag om to barn som livnærer seg ved å samle inn metallskrap og papp i slummen i Sao Paulo.

Det meste originale bidraget kommer fra Ridley Scott og datteren Jordan, som følger en krigsfotograf og blander hans barndom med barndom i noe som likner Tsjetsjenia.

Stefano Veneruso skildrer gategutter i Napoli, mens John Woo til slutt har laget en typisk Woo-elegant, men også rørende parallellfortelling om to jenter som har havnet på hver sin hylle i livet.

Filmene selges ikke enkeltvis.