Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Russland i Afghanistan

«Glemte» russisk provokasjon?

Har Donald Trump helst villet glemme etterretningsrapporter om at Russland har betalt Taliban for å drepe amerikanske soldater i Afghanistan?

VIL IKKE VITE?: Donald Trump, denne gang snurt. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
VIL IKKE VITE?: Donald Trump, denne gang snurt. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Spørsmålet er så utrolig at det bare kan stilles i forbindelse med Trump-administrasjonen. Det stilles etter at en rekke kilder til forskjellige amerikanske medier de siste dagene har fortalt at Trump ble skriftlig briefet om at den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU har betalt Taliban for å drepe amerikanske og britiske styrker i Afghanistan. Trump fikk skriftlig beskjed i slutten av februar eller tidlig vår, forteller kildene.

Selv skriver Trump i en Twitter-melding søndag at han ikke ble briefet fordi kildene ikke var det han nå kaller «troverdige». Fra Trumps administrasjon har det kommet forklaringer som både motsier, og synes å bekrefte, det Trump sier.

Men hvor troverdig er hukommelsen til en president som knapt leser de skriftlige notatene om avgjørende hendelser som legges fram for ham? Som knapt leser i det hele tatt, som tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton skriver i sin nylig utgitte bok om sitt utrolige år i Det hvite hus.

Så er kaoset igang, med Trumps benektelser, og en president som er tatt i løgn i gjennomsnitt 23, 8 ganger hver dag siden han ble president. Men som likevel insisterer på å bli trodd.

Så hvorfor skal man tro på Trump denne gangen? Fordi han har et svakt punkt overfor den russiske presidenten Vladimir Putin? Fordi Russland hjalp Trump-kampanjen med å skape forvirring på sosiale medier i USA under valgkampen i 2016?

Eller fordi russisk etterretning har noe på Trump etter et besøk til Moskva på 2000-tallet? Noe kompromitterende som hadde med prostituerte å gjøre på en hotell-suite i et luksus-hotell, slik den britiske etteretningsagenten Jonathan Steele mente var svært sannsynlig, i en høring i det britiske underhuset i 2018?

For hvorfor skulle ikke en amerikansk president være veldig interessert i å bli informert om, eller få klarhet i, at fienden fra Den kalde krigen betaler de islamistiske ekstremistene i Taliban for å drepe amerikanske soldater? Hvis det ikke var for at russerne «har noe på» USAs 45. president? Der står saken mens kaoset igjen hersker i Washington.

Men under det trumpske kaos finnes det en virkelig verden. Den forteller blant annet at Trump i det siste har presset på, og fått en våpenhvile-avtale med Taliban i Afghanistan. Sammen med tilbaketrekking av amerikanske styrker skal en våpenhvile være den utenrikspolitiske triumfen Trump skal presentere for velgerne før valget i november, siden alt annet har feilet, Iran, Nord-Korea, osv. Men om Trump etter alt å dømme - og en rekke uttalelser - har en svakhet for Putin, så tyder det meste på at Putin har et instrumentelt forhold Donald Trump.

Russlands forhold til hvepsebolet Afghanistan har vært i stadig endring siden den katastrofale sovjetiske invasjonen av landet i romjula 1979. Etter den ydmykende tilbaketrekkingen ti år etterpå, holdt Sovjetunionen og Russland seg lengst mulig unna de vonde minnene. Og etter den USA-ledete invasjonen av Afghanistan etter Osama bin-Ladens angrep på Manhattan i 2001, var Russland USAs nære allierte i kampen mot islamistisk terrorisme. Men de siste fem åra har Putin utfordret amerikanske og vestlige interesser der han har kunnet, og særlig i Syria.

Siden 2015 har Russland hatt kontakt med Taliban på politisk nivå, og russerne har åpent sagt at deres «objektive interesser» sammenfaller med Talibans, fordi de har en felles fiende i IS, Den islamske staten, som heller ikke er bekjempet i Afghanistan. Mye tyder på at Russland og Taliban blant annet utveksler etterretning. Og at Russland har villet ha sitt stempel på en våpenhvileavtale med Taliban.

GRU er den ytterliggående fronten av russisk utenrikspolitikk. Det var ifølge britisk etterretning deres agenter som tok livet av Aleksandr Litvinenko med et kjernefysisk materiale i 2008, og nesten tok livet av agenten og avhopperen Sergej Skripal i 2018, også med et kjemisk våpen. Som med disse to attentatene har pengene vært tilgjengelige, og motivene til stede, for GRU til å handle, også i Afghanistan. Det er bare det at Donald Trump etter alt å dømme helst ikke vil vite av det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!