Glemte Twain-mysterier funnet

Forfatteren bak Tom Sawyer og Huck Finn skrev en historie i 1876. 125 år etter blir den gitt ut.

Mark Twain, alias Samuel Langhorne Clemens (1835-1910), er kjent som pappaen til romanfigurene Huckleberry Finn og Tom Sawyer. Bøkene om deres opplevelser leses flittig på barnerom den dag i dag, og de har også blitt filmatisert.

Nå er en ukjent Twain-fortelling med tittelen «A Murder, a Mystery and a Marriage» funnet igjen i arkivet til magasinet The Atlantic Monthly. Redaktøren Michael Kelly vil trykke fortellingen i juli-utgaven av bladet.

Sjarmerende historie

- Dette er veldig god lesning, sier Kelly til The New York Times. Han er glad fortellingen er tilbake i det tidsskriftet den opprinnelig var ment for.

I september kommer historien i bokform. - Historien er sjarmerende og interessant, og i sterk Twain-tradisjon, sier Robert Weil, forlegger i W.W. Norton & Company, som presierer at boka ikke er noe mesterverk.

Tilbake til åstedet

Mark Twain leverte fortellingen til sin redaktør i The Atlantic Monthly i 1876. Hans ønske var at åtte andre forfattere, blant dem Henry James, også skulle skrive sine versjoner av historien.

Dette ble aldri gjennomført. Historien forsvant i tidsskriftets skuffer, og ble først oppdaget i 1946 da to forleggere i New York ville trykke historien. De ble stoppet i retten i 1949, og historien om mordet, mysteriet og bryllupet ble glemt. Fram til nå. I 1995 fant en advokat historien igjen i tidsskriftets arkiver, og 125 etter at historien ble skrevet, blir den i år trykket i både bok og blad.

MARK TWAINS historie om mord og mysterier blir gitt ut i år, 125 år etter.