Glimrende mafiaserie

Sterk seriestart på NRK2 i går kveld: «Sopranos», en brutal, svarthumoristisk, kvalitetssterk, tretten episoders filmfortelling om en mafiafamilie i New Jersey.

I hovedrollen gjør den karismatiske James Gandolfini («True Romance», «Get Shorty», «8MM») sin hittil mest helstøpte rolletolkning. Han spiller Tony Soprano med tilbakelent troverdighet. Det forteller sitt at serien, som hadde premiere i USA i fjor, er nominert til 16 Emmy-priser. Det fins øvrig en utmerket «Sopranos» hjemmeside på Internett, http://hbo.com/sopranos/

Tidsånden

Når mafiabosser blir tvunget til å ta et oppgjør med seg selv, skylder de på tidsånden. Alt var bedre før. De unge forstår ikke noe av tradisjoner og kodekser, mens de aller eldste blir så gamle at de ikke har grep om samtida og dens krav.

Midt i dette bildet står den aktive mellomgenerasjonen, i dette tilfellet Tony Soprano, boss i «renovasjonsbransjen», en mann som er vant til å takle hva som helst uten å nøle for mye. En brutal lånehai det ene minuttet, en vennligsinnet familiemann i det neste.

Det er dette spennet, perfekt behandlet i sin tid av Francis Ford Coppola i «Gudfaren» og Martin Scorsese i «Mean Street», «Mafiabrødre» og «Casino», som er det bærende element også i den glimrende serien NRK sendte første episode av i går. Serien vises også på NRK1 på tirsdager, med start 11. januar.

Sammenbrudd

Tony Soprano har sterke symptomer på fysisk og psykisk slitasje. Etter et nifst sammenbrudd oppsøker han en psykiater for å få hjelp. Et strålende utgangspunkt! Den uvillige og prinsipielt coole mafiosoen vurderer hele tida hva som går an å fortelle, samtidig som han har en viss trang til selvransakelse. Hvor fornøyd er han med livet sitt? Virkelig tilfreds, forklarer han, er han egentlig bare når han mater villendene som lander i svømmebassenget hans. En myk kjerne i en ellers gjennomkynisk virkelighet.

«Sopranos» gjør denne virkeligheten til spenstig tv-drama. Musikken har høy tarantino-faktor, og bildene veksler stilfullt mellom dvelende ro (ikke minst effektivt hos psykiateren) og hardkokt action. Rollelista er fylt til siste statist med treffende typer. Godt NRK har forstått at dette var et tilbud de ikke kunne avslå.