Glimrende om det vanskelige kjærlighetslivet etter 50

Dype betraktninger om ereksjonsproblemer.

GULL SOM GLIMRER: Line Baugstø er en glimrende novellist, skriver vår anmelder. Foto: Berit Roald / Scanpix
GULL SOM GLIMRER: Line Baugstø er en glimrende novellist, skriver vår anmelder. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Line Baugstø er en glimrende novellist.

En fraskilt kvinne reiser på hyttetur med en mislykket jeger med ereksjonsproblemer. To førtiårige damer reiser med danskebåten og mister en potensiell frier over bord. En tredje kvinne skal på jobbintervju, men rammes av en rekke hverdagsuhell. En kort skissering av tre av elleve noveller i Line Baugstøs nyeste novellesamling gir også et innblikk i hva som er på spill rent tematisk.

Hverdagskjærlighet Kjærligheten står i sentrum, men ikke den polerte, disneyaktige slik den ofte utspiller seg på lerretet. Nei, her er det hverdagskjærligheten i all sin traurighet, forsmedelse og skuffelse som gis litterært rom.

Flere av novellene gir også et godt innblikk i hvor vanskelig kjærlighetsprosjektet kan være når man er bikket femti, og frierne naturlig nok er færre, markedet er trangt, og froskene florerer.

Dype ereksjonsproblemer Tittelnovellen "Musikk for rasende kvinner" er et definitivt høydepunkt i samlingen. Den forteller historien om Anna som — til tross for en mislykket førstedate — drar på hyttetur med en potensiell flamme. Maten er utsøkt, vinen likeså, men de kroppslige tilnærmingene mislykkes.

Mannen får verken ereksjon eller skutt dyret, og bedrøves av begge deler.

Glimrende om det vanskelige kjærlighetslivet etter 50

På overflaten er dette tragikomisk fordi gapet mellom et desperat ønske om nærhet og det mislykkede resultatet kontrasteres så godt. Underliggende er det også en interessant kjønnsrolletematikk her. Mannen i novellen synes fanget i de klassiske kjønnsrollene — han er ikke ur-jegeren, og klarer da heller ikke være en viril mann.

Tilsynelatende er han ikke i vater med et moderne maskulinitetsideal.

Fundamentalt adskilt Men det er også grunn til å spørre seg om Baugstø her viser oss hvor problematisk mannsrollen kan være, eller mer universelt — hvor vanskelig det kan være å nå helt inn til et annet menneske. Gjennom flere av novellene skifter nemlig forfatteren synsvinkel, slik at leseren får ulike blikk på samme situasjon.

Denne innsikten formuleres også direkte av en av de danskebåtreisende venninnne: «Selv om fornuften vår forteller oss hva som skjer, tolker følelsene våre hendelsene på sin egen måte, og følelsene vinner alltid. Det er nesten umulig å se verden fra den annens ståsted, Hannah.»

Brutt kronologi Baugstøs tidvise bruk av brutt kronologi skaper god dramaturgi i tekstene. I åpningsnovellen "Trillepike" speiles et helt liv gjennom brokker og minner og tilfeldige møter med jeg-personens trillepike Marianne. Det hele er veldig godt løst, og viser oss at Line Baugstø virkelig mestrer novellesjangeren.

Hun fortjener en hel bråte med nye lesere etter denne boka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer