Glimrende om jakt på røtter

Røtter, slekt og fortid opptar igjen våre diktere etter at de nå en stund har virret omkring i modernitetens jungel der alt synes å fordampe umiddelbart etter at det har sett dagens lys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Nervene skriker i angst ved tanken på at vi ikke skulle ha historisk bevissthet,» roper professor Andersen ut i Solstads siste roman. «Tenke seg til at jeg har gått rundt og kalt meg opplyst og bevisst og til og med med en historisk forståelse, og så har jeg ikke engang hatt kunnskaper om mine forfedre tre ledd tilbake, og enda verre: Ikke engang vært plaget av at jeg ikke har hatt det. Det er en stor skam.»

Komplekst

Det er slike kunnskaper jeg-personen i Geir Pollens siste roman er ute etter å erverve seg, eller rettere sagt: han forsøker å sette seg inn i hvilke beveggrunner som drev hans «stamfar», skotten Robert D. Hutchinson, til å bryte opp fra en blomstrende bedrift der hjemme og slå seg ned som trelasthandler i Drammen i 1826. Men «Hutchinsons Eftf.» er ingen ordinær roman om graving etter røtter og forsøk på å forstå seg selv i lys av forfedrenes liv.

Disse velkjente motivene integreres i et komplekst tematisk mønster som setter leserne på prøve selv om romanen i sin ytre handlingsstruktur er enkel nok. Det handler om hvilke drivkrefter som dypest sett styrer våre liv, om kjærlighetens irrganger, om tilfeldighetenes spill, om liv og kunst, om mulighetene for å fravriste historien dens hemmeligheter, om sære pasjoner og lidenskapelige interesser, og om atskillig mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer