Anmeldelse av Erlend Loes «Dyrene i Afrika»

Glimrende, svart samfunnssatire med sære drifter, våte drømmer og sex med ville dyr

Erlend Loe er kongen av litterær humor.

VITTIG: Erlend Loe er en skarpsindig observatør av livet i det moderne Norge. Denne gangen retter han blikket mot idealisme på ville veier. Foto: NTB Scanpix
VITTIG: Erlend Loe er en skarpsindig observatør av livet i det moderne Norge. Denne gangen retter han blikket mot idealisme på ville veier. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg tror vi må tilbake til «Largo» (1965) av Agnar Mykle for å finne eksempler på dyresex i norsk litteratur. Men det er et drøyt skritt fra den sårbare skildringen i Mykles novelle om en gutt og en ku til Erlend Loes burleske og lattervekkende roman «Dyrene i Afrika».

De som så TV-serien «Kampen for tilværelsen» vil huske en gruppe menn som dro på ekspedisjoner til en svensk zoo for å tilfredsstille sine lyster. En av disse figurene, tannlegen Vidkun, vekkes til live i denne boka. Han møter fire andre med samme drifter, politikvinnen Lise, seriebokforfatteren Hektor, filmtrailer-produsenten «Såkalte Bob» og zoologen Sperber.

«Fauna Fuckers»

Disse fem danner «Selskapet for skjending av eksotiske dyr» og drar etter mange viderverdigheter til Kenya, der en lokal familie driver et turistfirma kalt «Fauna Fuckers». Motivet til gruppa er en blanding av besynderlige lidenskaper og en trang til å frelse en verden som er i ferd med å bli ødelagt av menneskenes utbytting av naturen. Til Afrika drar de for å ha sex med de såkalte Big 5; løve, bøffel, nesehorn, leopard og elefant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er arkivert, hvis du ønsker å lese denne så må du logge deg inn med en aID konto først.

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer