Glimrer med fravær

Den amerikanske komikeren Chris Rock kommer kanskje til Den norske filmfestivalen i Haugesund som åpner til helga. Stort mer kan ikke festivalen lokke med av tilreisende glamour i sitt 33. år. Derav kan man kanskje slutte at æraen for Haugesund som Norges filmhovedstad kanskje går mot slutten? At festivalene i Tromsø, Bergen, Trondheim og Oslo framstår som like interessante om enn på andre premisser?


GULLRUSH I HAUGESUND
er karakteristikken arrangørene bruker om årets festivalprofil. Man pakker ut en rekke gullvinnere fra andre festivaler for et norsk publikum. Gullpalmevinneren fra årets Cannes-festival, «Barnet» av de belgiske brødrene Jean-Pierre og Luc Dardenne, deltar i hovedprogrammet. Gullbjørnvinneren fra årets Berlin-festival, den sørafrikanske «Carmen i Khayelitsha» av Mark Dornford-May, likeså. Hele åtte av filmene er ferske fra Cannes og vises nå for den norske kinobransjen før de får norgespremiere utover høsten og vinteren.


SIDESPRANG
er en nyskapning under årets festival, uten at programmet kan kalles spesielt

pirrende. De fleste filmene som vises her har allerede vært vist på de andre norske filmfestivalene og har fått norske distributører. De skal også vises

på kinoene utover høsten. Slik framstår festivalen enda sterkere som et avspark eller en lanseringsmaskin for årets kinohøst. To nyheter finnes likevel her - finske Aku Louhimies «Frozen Land» og amerikanske Tim Kirkmans «Loggerheads».

FILMFESTIVALEN handler ikke bare om internasjonalt glitter som glimrer med sitt fravær. Haugesund har markert seg solid som viktig festival for nordisk film gjennom programmet New Nordic Films. Åtte av filmene

i hovedprogrammet er skandinaviske. At tre svenske filmer får verdenspremiere i Haugesund, sier litt om betydningen: det er Richard Hoberts «Harrys døtre», Ulf Malmros\' «Tjenare

kungen» og Martin Asphaugs «Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen». Her er både regissører og skuespillere til stede.

DEN NORSKE RAMMEN, i form av åpnings- og avslutningsfilm, ivaretas av henholdsvis Khalid Husseins norsk-pakistanske

komedie «Import Eksport» og Arne Rostad/Hallvard Bræins dokumentarfilm om Erik Bye, «Giganten». To andre norske dokumentarfilmer kommer som spesialvisninger; Nina Grünfelds portrett av sin far, psykiateren Berthold, med tittelen «Grünfeld: ukjent opphav» og Jørgen Tjemslands «Små kjempers øy» om en barneverns-institusjon i havgapet utenfor Stavanger. Den norske ungdomsfilmen «Tommy inferno» av Ove Raymond Gyldenås skal også feires i Haugesund, men utenfor hovedprogrammet.


BARNEFILMFESTIVALEN,
som er et underbruk i Haugesund, har bare en ørliten norsk vinkling i år. Åpningsfilmen er Tim Burtons «Charlie og sjokoladefabrikken», basert på norskættede Roald Dahls barnebok og med Johnny Depp med fantasifull tolkning av sjokoladefabrikanten Willy Wonka. Avslutningsfilm i dette programmet er animasjonsfilmen «Madagaskar», der Chris Rock medvirker og derfor kanskje kommer til Haugesund. De som helt sikkert kommer, er innehaverne av de norske stemmene i den dubbete versjonen, Bård Tufte Johansen og Robert Stoltenberg.