Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Johan Berggren - «Lilyhamericana»

Glitrende americana på norsk

Johan Berggren dro til USA for å skrive sanger på morsmålet. Knakende gode sanger.

PÅ NORSK: Johan Berggren la grunnlaget for sitt andre album i USA, men synger for første gang på norsk. Det er lurt, mener vår anmelder. Foto: Rootsy Music
PÅ NORSK: Johan Berggren la grunnlaget for sitt andre album i USA, men synger for første gang på norsk. Det er lurt, mener vår anmelder. Foto: Rootsy Music Vis mer

ALBUM: Det må gjentas nok en gang: Det skjer veldig mye positivt i norsk country og americana - eller nordicana som det også kalles. Her kommer en variant til: «Lilyhamericana». Ekstra hyggelig er det at stadig flere skriver og synger på norsk.

«Lilyhamericana»

Johan Berggren

5 1 6

Country/americana

2020
Plateselskap:

Rootsy Music / Warner Music Sweden / Border Music

«Gi plass for ei ny americanastjerne.»
Se alle anmeldelser

Tennessee

Det kan man vel strengt tatt ikke forvente at en kar som Johan Berggren gjør, med tanke på at han reiste til en gudsforlatt gård i Greeneville i countrystaten Tennessee og skuet ut over Smoky Mountains i de mektige Appalachian-fjellene fra skrivestua. Han ble i to måneder, som ble omsatt i 40 minutter og ni knakende gode sanger.

Berggren, fra Jørstadmoen i Lillehammer kommune (derav den finurlige albumtittelen), debuterte med country og countryrock på engelsk for vel et år siden. «For Now I'm Good Right Here» er et noe anonymt album, til tross for gode tekster. Det er så mange artister som likner. Det er vanskelig å skille seg ut.

Gode tekster

Oppfølgeren er på norsk, og når jeg hører tekstene hans på morsmålet er det lett å fastslå at han har gjort et riktig valg. Også musikalsk er dette svært så jordnært: Et dempet komp fra egen gitar og eget munnspill pluss flere gitarer, pedal steel, bass, tangenter, trommer og litt perkusjon. Stemmen til Berggren er mørk og mild og av det forsonende slaget, og tilhører en mann du får lyst til å betro deg tilbake til.

I godt selskap

Det er interessant å høre hvor mye viktigere han blir som låtskriver på norsk, ikke minst fordi han mestrer faget så godt. Her er Berggren i godt selskap, blant beslektede artister som Stein Torleif Bjella, Trygve Skaug, Roger Græsberg & Foreningen og Tove Bøygard.

Berggren skriver om «seine kvelder, tomme glass og flammer som ikke lenger brenner», om usikkerhet, kjærlighetssorg og dårlig råd. Han har nok vært der, for han formidler disse tablåene med stor overbevisning.

Lokalhistorie

Noe er også hentet fra lokalhistorien. En av sangene handler om et postran i Fåberg i februar 1830. Jørgen Hammerseng skulle kjøre posten nordover, og ble funnet blodig og forslått i snøen. Fra postveska manglet et brev til Gudbrandsdalske musketerkorps som inneholdt 365 spesidaler og 60 skilling. Postmannen døde av skadene, og nå har han fått sin egen sang.

Med nye øyne

Fra ei skrivestue i Tennessee er det også fullt mulig å se hjemlandet med nye øyne. Berggren skriver hjem - og forteller at «Alt er bra i Amerika». Det eneste som gir ham litt ro er at han «veit så godt i hvilket land han vil bo.» Det er ikke så vanskelig å tolke hvor når det kommer til stykket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media