<strong>IMPONERER:</strong> Biografen løfter Drillo opp av gummistøvlene, mener anmelder. Foto: Morten Rakke
IMPONERER: Biografen løfter Drillo opp av gummistøvlene, mener anmelder. Foto: Morten Rakke Vis mer

Glitrende biografi

Alfred Fidjestøl setter standarden med en på alle måter imponerende biografi om Egil Drillo Olsen.

Publisert
Sist oppdatert

For en del år tilbake fikk undertegnede audiens hos Egil Drillo Olsen i forbindelse med et intervju. Fram til døra gikk opp hadde han - fra min tidlige barndom - vært en integrert del av oppveksten. Den stillfarne og sindige Drillo hadde fylt tv-skjermen og avisforsider og fungert som bærende samtaleevne i alle familiesammenkomster: At han nå sto foran meg, et norsk symbol av kjøtt og blod og i levende live, var overrumplende.

Noen få individer preger hverdagen vår i så stor grad at de nærmest får et mytisk skjær over seg. Drillo er definitivt en av disse. Nå foreligger biografien «Mine Kamper» som følger ham fra start og nesten til mål, der han sitter på terrassen som 78-åring og ser tilbake.

Myten om professoren

«Mine kamper» er skrevet av Alfred Fidjestøl, som med sin stødige fortellerstil og høye produktivitet har levert biografier på løpende bånd med stor spennvidde. Personene omfatter blant annet en tysk filosof, en melankolsk vestlandsforfatter, en kjendisapekatt og nå altså en norsk landslagstrener i fotball.

Bak den Drillo som har etset seg inn i befolkningen, finner vi den skarpe fagmannen med et bredt interessefelt og mange akademiske strenger å spille på. Myten om professoren som erobret folkets fotballhjerter kjenner vi alle, men færre av oss vet mye om detaljene i den strukturelle og vitenskapelige tilnærmelsen Olsen tok i bruk for å erobre norsk fotball.

Derfor kommer «Mine kamper» definitivt til sin rett. Biografiens intellektuelle muskler og brede kunnskapsnivå yter rettferdighet til Drillos historie. Fidjestøl bringer oss ned under overflata av glansede magasiner og tabloidforsider. Med imponerende skarphet og detaljoversikt følger han historien inn i de fleste kriker og kroker.

Fortellingen er uanstrengt selv i de mest krevende og komplekse filosofiske og fotballfaglige partiene. Ikke minst bindes boka sammen med en gjennomført stilistisk språklig balanse av de sjeldne. Om historien om Drillo fram til nå har ligget strødd utover i diverse bøker, stykkevis og delt, samler denne biografien dem til en helhetlig historie. «Mine kamper» er også med på å nyansere bildet på en karakter som mange vil tro det meste er sagt om.

Motstanden i miljøet

Eventyrhistorien om Østsiden, fra Drillos tidlige spillerkarriere, griper tidlig tak i leseren. I det hele tatt står den første tredelen av boka som denne lesers høydepunkt. Den forteller utførlig om Drillos transformasjon fra impulsiv individualist og spillerbohem, til analytisk trener med ufravikelig tro på lagets kollektive kraft.

Historien om arbeidet og erfaringene som bereder grunnen for den gylne første perioden som landslagssjef, gir et konkret innblikk i hvordan tilegnelsen av kunnskap, samt vitenskapelig nytenking, hjalp Drillo mot toppen. Samtidig skildres motstanden i mye av miljøet. Drillos måte å tenke utvikling på ble sammenliknet med Jan Erik Vold mest abstrakte dikt:

«For Egil var det en kampsak å fagliggjøre debatten om fotball og å utvikle presise begreper som både fagfolk og journalister kunne lære seg å bruke med samme betydning for å skape en mer opplyst fotballoffentlighet. Dagbladets Leif Isdal syntes Egils tilsvar var komisk: «For vanlige avislesere lyder det som kykeliky»...»

Deretter følger gjennombruddet og stjernedyrkelsen av så vel landslaget som landslagstreneren. Som biografien noe mer beskjedent påpeker. På sitt aller mest populære hadde merkevaren Drillo et merchandise-repertoar ikke mange lysår unna en ny Star Wars eller Disney-film.

Imponerende nivå

Boka holder også et jevnt høyt nivå gjennom partiene som skildrer åra vi kjenner best. Fidjestøls litt nøkterne, litt dempede stil kler egentlig denne perioden godt. De av oss som opplevde øyeblikkene, bringer selv jubelen og ekstasen fram fra hukommelsen og inn i lesningen. Tiden etter landslagsmiraklene får også sin rettferdige plass og fungerer godt.

Tjueto år etter at Drillos gjorde Marseillekampen til navet Idretts-Norge fortsatt dreier om, lander Fidjestøl en murstein av en biografi. Tross sin ufattelig kjedelige tittel, holder den et imponerende høyt nivå.

Fidjestøls originale valg av biografemner gir en sprudlende friksjon til hans omstendelige fortellertone. Forfatterens stødige dieselmotor av en biografpenn har greid å løfte Drillo opp av gummistøvlene og gi fortellingen om livet hans en ny dimensjon.

Boka om spillerbohemen som ble fotballprofessor, bør rage meget høyt blant idrettsbiografier som er skrevet i dette landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer