Glitrende fra det norske Amerika

Den norske forfatteren Vidar Sundstøl har USA som arena for sine kriminalromaner. Hans nye bok, en mektig skildring av et drap i Minnesota, er i særklasse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En ung norsk turist blir funnet drept i det norske Minnesota, og politimannen Lance Hansen tror han vet hvem morderen er.

Men hvis han sier navnet høyt, vil han ødelegge alt for seg selv og familien sin.

I USAs utkant

Vidar Sundstøl har skrevet tre romaner tidligere, men med «Drømmenes land» har han levert det som bør bli hans store gjennombrudd som forfatter. Denne skildringen av et lite samfunn bokstavelig talt i utkanten av det store USA er usedvanlig velkomponert og velskrevet, Sundstøl har et språk og en stil som er både presist og spenstig, og det er ingenting famlende med hans beskrivelser av et miljø langt borte fra det norske.

Sundstøl, som nå bor i Kristiansand med sin amerikanske kone, har selv hatt tilhold i dette området langs vestkysten av Lake Superior, rett sør for grensen til Canada. Det er et strøk preget av turisme og skogdrift, av indianere og skandinaver, og hovedpersonen Lance Hansen har til og med vært gift med en indiansk kvinne som nå har flyttet tilbake til reservatet. Forholdet mellom urinnvånerne og nybyggerne er da også et tema som går igjen i boka på forskjellige plan.

Norsk etterforsker

En morgen finner Lance, som jobber som politimann i US Forest Service, en naken og blodig mann like ved Highway 61. Mannen babler noen ord på det Lance tror er norsk, og han virker helt forstyrret. Et stykke unna ligger en annen mann, med hodet slått i stykker, og saken virker opp- og avgjort. Men for å være på den sikre siden blir en etterforskning satt i gang, og både FBI og den norske etterforskeren Eirik Nyland til Cook County.

Lance er en ivrig lokalhistoriker, og selv ikke han kan huske at noen har blitt drept i dette området før. Han begynner å grave i gamle dokumenter, og det eneste han kommer over er medisinmannen Swamper Caribou, som forsvant sporløst en kald vårnatt i 1892. Ingenting tyder på at han ble tatt livet av, likevel fortsetter Lance å lete, også i en gammel dagbok som hans franske oldemor skrev på sitt morsmål.

<b>GJENNOMBRUDD?</b> Vidar Sundstøl er ute med sin fjerde roman. Dagbladets anmelder mener at den er hans beste hittil. Foto: SCANPIX
GJENNOMBRUDD? Vidar Sundstøl er ute med sin fjerde roman. Dagbladets anmelder mener at den er hans beste hittil. Foto: SCANPIX Vis mer

Trilogi

«Drømmenes land» er den første boka i det som på omslaget omtales om Minnesota-trilogien. Hvis resten av serien blir liggende på samme nivå som denne, kan dette bli tre storslåtte romaner fra det norske Amerika.

Og selv om «Drømmenes land» nok mest hører hjemme i krimsjangeren, så hever den seg egentlig over alle slike enkle klassifiseringer - dette er en glitrende roman, uansett sjanger.

Glitrende fra det norske Amerika

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer