SNORKLING er en port til eventyret. Den åtte år gamle jenta er ikke lett å rive løs fra livet på havets bunn. Foto: Fredrik Wandrup
SNORKLING er en port til eventyret. Den åtte år gamle jenta er ikke lett å rive løs fra livet på havets bunn. Foto: Fredrik WandrupVis mer

Glitrende hemmeligheter gjemmer seg i havets skattkammer

Når mennesket dykker, forsvinner tyngdekraften.

Meninger

PLOMARI (Dagbladet)

Hun har oppdaget at det fins en verden under havet. Siden hun lærte å svømme for tre år siden, er åtteåringen blitt en mester. Hun bor i bølgene og lar seg uten frykt kaste opp i lufta og ned under vannet. Hun svømmer i høyt tempo og dukker uten å klage over vann verken i øyne, ører eller nese. Hun er en blid og leken fisk. Noe av det kjæreste hun eier, er for øvrig en blå tøyfisk, som hun fikk av sin naturelskende gudfar for mange år siden. Hun kaller den delfin-Egil.

I år har hun fått dykkermaske og snorkel. I timevis flyter hun i vannskorpa og kikker på landskapet der nede, som veksler fra kupert fjell til sand, fra et mylder av småstein til kvaser av planter og tang. Med en tålmodighet som en blåhval, plasker hun fram og tilbake, fram og tilbake. Noen ganger ser vi henne plutselig ta sats og forsvinne under vannflaten. Snorkelen blir fylt med vann, men det mestrer hun med glans der hun kommer opp med et eller annet fra bunnen mellom fingrene.

I sommer går filmen om franskmannen som åpnet havbunnen for et stort publikum, Jacques-Yves Cousteau, på norske kinoer. I en artikkel i gårsdagens Dagbladet siteres han slik: «Fra fødselen bærer mennesket vekten av tyngdekraften på sine skuldrer...Men mennesket kan bare synke ned under havets overflate og bli fri.» I bokhylla hjemme sto Victor Berges bok «Perledykker - opplevelser på sjø og havbunn». En fabelaktig bok, om å holde pusten i mange minutter og dykke flere titalls meter, dessuten om et basketak med en kjempeblekksprut. Med den som inspirasjon, snorklet jeg med hamrende hjerte, mens «den tause verden» åpenbarte seg, lydløst og lysende.

Det er der hun er nå, mens hun ser tynne fisker som glitrer i svart, orange, gult og hvitt, eller flyndrer som hopper langs sandbunnen. Hun ser planter som svaier i dragsuget, tang og sjøgress. Hun plukker plastsøppel, og hun finner steiner og skjell i turkis og lilla. Hun er på jakt i det ukjente, etter hemmelige skatter som lokker der nede i barndommens forunderlige havdyp.