Glitrende journalistkrim

Actionfylt og kynisk krim, noe skjemmet av en lite plausibel sidehandling.

Sveriges store krimdronning Liza Marklund er igjen oversatt til norsk. «Studio sex» fra 1999 er hennes andre bok om journalisten Annika Bengtzon. Denne gangen møter vi henne som ung, ambisiøs sommervikar i den fiktive Stockholms-tabloiden Kvällsposten.

Settes på prøve

En ung stripper blir funnet drept på en kirkegård, og Annika engasjerer seg sterkt i saken. Drømmen er at saken skal skaffe henne en fast jobb i avisa, og hennes profesjonalitet blir satt på prøve.

Journalisten avløser nå for mange nye krimforfattere detektiven, advokaten og politibetjenten som hovedperson, og Marklund er en av de beste. For det er fortellingen om journalistens kamp med seg selv og det kriminelle mysteriet som bærer «Studio sex». Leseren blir revet med av den forrykende jakten på suksess, og Annikas kamp med og mot kolleger, politi og vitner. Annika blir presset, hengt ut som ryggesløs, hun mister jobben - men gir seg ikke.

Dagboknotater

Boka har likevel flere svakheter. Én er den overflod av sidespor hovedintrigen har. En statsråd mistenkes, gamle sosialdemokratiske overvåkingssynder trekkes inn, ulovlig våpenhandel osv. Noe annet er den overdramatiske avslutningen, hvor det skjer et nytt drap, helt på siden av handlingen. Og uten å røpe for mye: Leseren tror ikke på forholdet mellom drapsmann og offer. Dette til tross for en rekke sterke (og vakre) dagboknotater som er innlemmet i teksten, og skal vise veien fram til drapet. Men dette ødelegger ikke bildet av en meget god krim, flott kronet av en kynisk avslutning av godt, gammelt merke. Oversettelsen er for øvrig god, hvis en overser en håndfull svesismer.