Glitrende portrett av Jon Fosse

Mangefasettert og flerstemmig om fenomenet Fosse.

TILJUBLET: Den kritikerroste og prisbelønte 50-årsjubilanten Jon Fosse har fått en verdifull portrettbok som også er et viktig kildeskrift. Foto: Henning Lillegård.
TILJUBLET: Den kritikerroste og prisbelønte 50-årsjubilanten Jon Fosse har fått en verdifull portrettbok som også er et viktig kildeskrift. Foto: Henning Lillegård. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Alle Fosse-fans kan glede seg til å lese Cecilie N. Seiness' bok.

Den er et velskrevet portrett av søndagsbarnet i norsk samtidslitteratur, som etter å ha rundet femti år kunne lagt seg til hvile på laurbærene. Tiljublet, kritikerrost og prisbelønnet i inn- og utland, som han er.

«Vestlandsk nomade»Nynorskmodernisten er språkmystikeren framfor noen. Som Seiness skriver — etter Jon Fosse er «eit falleferdig naust i fjøra ikkje lenger berre eit naust.» Fosse er vår tids Ibsen, ikke bare målt i internasjonal berømmelse.

I sitt travle liv med reising og teaterarbeid og alt det andre som en etterspurt forfatter må gjøre, har Fosse tid til både familieliv og skriving.

Om dette og mer kan Seiness, som er journalist, berette. Hun har i ett år fulgt Fosse på nært hold. Men ikke nærere enn at de to har hatt sine samtaler på Hordaheimen. Eller på Bryggen, dersom de ville drikke noe sterkere enn kaffe.

Seiness har dessuten gravd i alskens skriftlig materiale, snakket med en barndomskamerater, forlagsfolk, regissører, teatersjefer og oversettere. Portrettet av mannen og hans omfattende forfatterskap, er tegnet med vidd og snert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer