Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Glitrende portrett av Jon Fosse

«Et velskrevet portrett av søndagsbarnet i norsk samtidslitteratur,» skriver vår anmelder.

TILJUBLET: Den kritikerroste og prisbelønte 50-årsjubilanten Jon Fosse har fått en verdifull portrettbok, som også er et viktig kildeskrift. Foto: Erling Hægeland.
TILJUBLET: Den kritikerroste og prisbelønte 50-årsjubilanten Jon Fosse har fått en verdifull portrettbok, som også er et viktig kildeskrift. Foto: Erling Hægeland. Vis mer

||| BOK: Alle Fosse-fans kan glede seg til å lese Cecilie N. Seiness' bok. Den er et velskrevet portrett av søndagsbarnet i norsk samtidslitteratur, som etter å ha rundet femti år kunne lagt seg til hvile på laurbærene. Tiljublet, kritikerrost og prisbelønnet i inn- og utland, som han er.

Nynorskmodernisten er språkmystikeren framfor noen. Som Seiness skriver — etter Jon Fosse er «eit falleferdig naust i fjøra ikkje lenger berre eit naust.»

«Vestlandsk nomade»
Fosse er vår tids Ibsen, ikke bare målt i internasjonal berømmelse. I sitt travle liv med reising og teaterarbeid og alt det andre som en etterspurt forfatter må gjøre, har Fosse tid til både familieliv og skriving. Om dette og mer kan Seiness, som er journalist, berette. Hun har i ett år fulgt Fosse på nært hold. Men ikke nærere enn at de to har hatt sine samtaler på Hordaheimen. Eller på Bryggen, dersom de ville drikke noe sterkere enn kaffe.

Vest er vest
Seiness har dessuten gravd i alskens skriftlig materiale, snakket med barndomskamerater, forlagsfolk, regissører, teatersjefer og oversettere. Portrettet av mannen og hans omfattende forfatterskap, er tegnet med vidd og snert. Midt oppe i all viraken er det ikke fritt for at anmelderen, som selv er byjente fra Østlandet, føler seg noe fremmed. Jubilanten og portrettet har landsdelspatriotisme så det rekker. Hundre år med jernbane mellom Bergen og Oslo, femti år med flere daglige flyavganger og NRK på lufta har ikke utjevnet vestlandske og østlandske forskjeller i mentalitet og gemytt. Snarere tvert imot. Vest er vest og øst er øst. Nansen og hans nasjonsbyggende venner på Lysaker må rotere i graven.

Til framtidig glede
Dermed ikke sagt at hjemsted og natur ikke er alvor. «Kva er det eigentleg han har gjort med dette landskapet? Kva er det han har gjort med dette språket?» spør Seiness. Underveis i den vel 300 sider lange illustrerte boken gir hun mange svar på sine spørsmål.

FORFATTEREN: Cecilie N. Seiness har skrevet en ubetalelig bok om Jon Fosse. Foto: Erik Thallaug
FORFATTEREN: Cecilie N. Seiness har skrevet en ubetalelig bok om Jon Fosse. Foto: Erik Thallaug Vis mer

Boken vil utvilsomt også være framtidens litteraturvitere og biografer til glede. Som kildeskrift til å studere hvordan et langt og suksessrikt forfatterskap er blitt til med betydelig egeninnsats og mange gode hjelpere, er den ubetalelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media