Glitrende rockhistorie

Torgrim Eggen og Sindre Kartvedts nye bok guider deg til de 100 viktigste rockplatene. Boka er skrevet med stor historisk innsikt.

Journalistene Torgrim Eggen og Sindre Kartvedt har hver nærmere 30 års fartstid som rockskribenter. Boka, med undertittelen «Guiden til de 100 nødvendige rockplatene», er skrevet i kjærlighet og ydmykhet - og med stor innsikt. Det er ikke en samling av de 100 beste rockalbumene, for en slik fasit kan neppe noen enes om.

Paperbacken inneholder 100 anmeldelser. De kunne ikke vært skrevet samme uka som platene ble utgitt. For anmeldelsene er mer enn musikkritikk, de er også historiske betraktninger.

Kritikken setter artisten i et totalt perspektiv, i forhold til historien og i forhold til tidligere og seinere utgivelser.

Forfatterne har blant andre funnet plass til Rod Stewart (ja, du leser riktig), men punsjline er knusende: «Så stort er hans talent - så bunnløs er hans fornedrelse.» Så nådeløse kan de være. I tillegg til de 100 nødvendige LP-ene, (vel, noen CD-er er det også, men det er 70-tallet og vinylen som dominerer - skulle bare mangle) byr forfatterne på 18 portretter der skjellsettende artister, band eller epoker får spotlighten på seg. Morsomt og sterkt personlig forteller de om da rocken fikk elefantsyken og skapte band som Pink Floyd, Yes og andre symforockperversiteter som gjerne ga ut dobbel- og trippelalbum med til sammen fire til seks låter.

Boka er lettlest, morsom og ikke minst velskrevet. Til tross for de personlige betraktningene, og at utvalget er blitt 100 og ikke 1000 rockplater, er dette et rockkritisk oppslagsverk.

Dette er ingen bok for spesielt interesserte. Den handler om vår nære historie og om den kraften i dette århundret som sannsynligvis har betydd mest for vår kulturelle historie. «Larmen & vreden» er illustrert av Steffen Kverneland.