Glitrende sanger fra Sverige

Spørsmålet er hva et menneske kan tåle, og enkelt sagt er det dette Roy Andersson utforsker med vidd og intelligens i en stilistisk storartet film.

«Sanger fra andre etasje» er storartet på så mange måter. Den kan trygt og med fordel ses to ganger, så proppende fulle av inntrykk er Roy Anderssons renskårne bilder og tilsynelatende enkle tablåer. En sjeldent gjennomkomponert og gjennomtenkt film i både innhold og utforming.

Anderssons «sanger» er triste, morsomme, melankolske og gripende. Han spenner opp et stort lerret av mennesker og hendelser, lagt til en by rundt årtusenskiftet. En tro tjener i en bedrift får i begynnelsen sparken på ydmykende vis, en innvandrer utsettes for umotivert vold, en tryllekunstner begår en blodig blunder i sitt glansnummer, mens butikkeieren Kalle (Lars Nordh) går sotete rundt. Han har nettopp satt fyr på møbelforretningen og er redd for å bli oppdaget. Ingen kommer seg noe sted i en by lammet av tidenes trafikkork.

Rørende

Kaos herjer blant høye og lave, de stuper inn i et nytt århundre med redslene fra det gamle hengende over seg. Roy Andersson har tatt gjenkjennelige deler av virkeligheten og satt dem absurd på spissen.

Observasjonene er presise, iblant er han symbolsk, men uten å bli pretensiøs. Han forteller så stramt og enkelt at når Kalle bryter sammen i fortvilelse over sønnen som «er blitt gal av å skrive dikt», er det dypt rørende i all sin bisarre komikk.

Estetisk

Sånn kan kontrasten mellom innhold og form utnyttes til det beste for begge deler. En så estetisk, enkel stil uten et eneste tilfeldig bilde kunne virket nesten beregnende perfekt, men regissøren har så åpenbart hjertet med seg på vegne av alle mennesker. Det høres svært ut, men det er det, også.

Et smart trekk å ikke bruke kjente skuespillere som trekkplastre. Det ville blitt helt galt, om Tomas von Brömssen virret rundt i tablåene. Som det nå er, ser vi oss selv i et rammende tidsbilde. Noe liknende fins ikke.

Se Filmnytt på web-tv!

<B>KAOS MED STIL: </B>I en by preget av kaos går Kalle rundt og er redd for å bli tatt for forsikringssvindel.