Glitrer fremdeles

5. august 1962 ble Marilyn Monroe funnet død i sitt hjem i Hollywood. I de førti årene siden har stjernen og ikonet Marilyn blitt større og mer skinnende praktisk talt dag for dag. Så støyende har alt stæsjet omkring henne vært, at veldig mange av oss aldri har fått ordentlig tak i originalen. Nå foreligger de ti viktigste filmene hun laget for Fox i deluxe-pakke, fra dramaet «Don\'t Bother to Knock» til komedien «Let\'s Make Love». Og det er først når du satt deg ned med dette materialet og virkelig studert Marilyn at du skjønner hvilken begavelse hun var. Flere av filmene er ganske middelmådige greier. Det underlige er at Marilyn er bra, uansett hvor dårlig omgivelsene måtte være. Nå er det mye bra her også. «Gentlemen Prefer Blondes», med Marilyn som diamanthungrig og tomhodet blondine, er nær genial, «Monkey Business» er kjempemorsom, mens dramakomedien «Bus Stop» nok inneholder hennes beste skuespillerinnsats. Alle filmene er pusset opp og framstår som om de var laget i går, i gnistrende bilder og imponerende bra lyd. Bare det!

Tilleggsmaterialet kunne det vært mer av- for å si det pent. Foruten stills, og de originale trailerne- som avslører hvor kynisk filmselskapet brukte Monroe i markedsføringen- er det bare «The Seven Year Itch» som har fått en dokumentar. Heldigvis inneholder den 11. disken en halvannen time lang dokumentar om Monroes siste dager, samt en halvtime lang redigert utgave av «Something\'s Got To Give», filmen Monroe var midtveis i da hun døde.

«Marilyn- The Diamond Collection» er priset til kr 1.295,-. Det er vel anvendte penger, enten du er filmfreak med stor kjærlighet for klassisk Hollywood- eller hvis du rett og slett bare er nysgjerrig på å se med egne øyne hvorfor flere generasjoner menn og kvinner har vært (og fremdeles er) så opptatt av Marilyn Monroe. Anbefales.