Glöm 6. juni - norrmännen har roligare

Svorske kjendiser er enige.

(Dagbladet.no): Sveriges største avis, Aftonbladet, lar Marve Fleksnes illustrere hvor mye morsommere vi har det på vår nasjonaldag enn nabofolket.

Tabloiden viser til en undersøkelse foretatt av flyselskapet Norwegian der 1000 svensker deltok. Åtte av ti spurte svensker mener at vi har det morsommere på 17. mai enn hva de selv opplever på sin egen nasjonaldag.

Dessuten skal nesten halvparten forerekke oss som naboer framfor andre nordboere. Bare to av ti ville heller ha en danske som nabo, og bare én av ti kunne tenke seg en finne vegg i vegg..

På spørsmål om hva de forbinder med Norge er fellesnevnerne: Olje, fjorder, fisk, skigåing og lusekofter.

- Barnas dag
Dagbladet.no ringte Elisabeth «Bettan» Andreassen, som gladelig tilsluttet seg flertallet av de spurte svenskene.

- Nordmenn og 17. mai har en lengre tradisjon og et fokus på fred. Dessuten er 17. mai barnas dag med stor D her i Norge, noe som skaper ekstra glede og moro, sier hun.

- I Sverige er det liksom litt mer sånn, å gud-a-meg, skal vi heise flagget i dag, ler «Bettan», som mener at den svenske nasjonaldagen er mer for de kongelige enn for folket.

Ikke overraskende foretrekker også hun nordmenn som naboer framfor dansker og finner.

 FEIRER I NORGE:  Svenskenes tidligere statsminister Göran Perrson var 17. maitaler i Haugesund i dag.  Det er uvisst om han tilhører en av de åtte av ti svenskene som synes 17. mai virker morsommere en deres egen nasjonaldag. Foto: Frode Tangedahl Strømø
FEIRER I NORGE: Svenskenes tidligere statsminister Göran Perrson var 17. maitaler i Haugesund i dag. Det er uvisst om han tilhører en av de åtte av ti svenskene som synes 17. mai virker morsommere en deres egen nasjonaldag. Foto: Frode Tangedahl Strømø Vis mer

Det er for øvrig neppe helt tilfeldig at lavprisselskapet foretar denne undersøkelsen i disse dager. Ikke bare feirer vi 17. mai i dag, selskapet er også nyetablert hos broderfolket og benytter anledningen til å markedsføre seg kraftig.

- Svenskene er på gang

Den svensk-norske kulturarbeideren Åse Kleveland (59) er ikke overrasket over resultatet av undersøkelsen.

- Selvfølgelig er nasjonaldagen mer stas i Norge enn i Sverige. I Sverige var jo ikke nasjonaldagen en gang fridag for et par år tilbake, sier hun til Dagbladet.no. 

- Norge har på mange måter en enestående nasjonaldag. I motsetning til Sverige har vi hatt en historisk grunn til å ferie. Vi feirer selvstendigheten som vi ikke alltid har hatt. For at en nasjonaldag skal overleve må det ligge noe mer enn is og brus til grunn, sier hun til Dagbladet.no.

Kleveland har imidlertid inntrykk av at svenskene har bestemt seg for å begynne å feire nasjonaldagen i større grad.

- Det skal bli spennende å se hvordan det går. I Sverige har de ikke de samme følelsene som vi har, og de må i større grad feire det samfunnet de har i dag, sier hun.

- «Jätteheftigt»
- Da kan dere legge til ni av ti svensker, sier Lyns keeeper Eddie Gustaffson når vi spør om han kjenner seg igjen i undersøkelsen.

Glöm 6. juni - norrmännen har roligare

- Det er «jätteheftigt». En stor opplevelse. Dere er patriotiske og er stolte av å vise fram flagget dere, sier svenskenes EM-aktuelle keeper.

- Jeg tror mange svensker ønsker å feire på samme måte, men i Sverige kan ekstrem patriotisme oppleves som rasistisk, oppgir Lyns sisteskanse som hovedgrunnen til at oppslutningen rundt feiringen av 6. juni ikke har fått en mer folkelig appell.  

Men på spørsmålet om nordmenn er å foretrekke som naboer vil svensken være nøytral.

Med på moro\'a

En mann som har vært med på feiringen i dag er svenskenes tidligere statsminister Göran Persson. Han var årets 17. mai taler i Haugesund.

- Jeg føler meg hedret. Dette er et viktig oppdrag for meg, sier Göran Persson til Haugesunds avis.

Det har imidlertid ikke lyktes Dagbladet.no å få en kommentar fra Persson på om den norske nasjonaldagen er morsomere enn den svenske.

SJUTTON, VILKEN DAG: Undersøkelsen har blitt lagt merke til i svenske medier.
ENIG: - I Sverige er det liksom litt mer sånn, å gud-a-meg, skal vi heise flagget i dag, sier Elisabeth Andreasson om svenskenes nasjonaldag.