Global feminisme for begge kjønn

Men hvorfor skal vi juble så høyt for pappafeministene?

VEIK? Noen menn mener at SV-lederen er veik fordi han er en feminist, skriver forfatteren.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VEIK? Noen menn mener at SV-lederen er veik fordi han er en feminist, skriver forfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Meninger

Kristine Solvin skrev et åpent brev til pappafeministene som handlet om at hun ikke ville hylle dem. Noen mente det var sutrete. Men hvorfor skal vi juble så høyt for pappafeministene?

Jeg har hørt menn si at Audun Lysbakken er en veik type. Ikke fordi han er politiker. Ikke fordi han er fra SV. Men fordi han er feminist.

Slike menn mener at feminisme handler om kvinnesaker og at menn ikke skal kjempe for kvinnesaker. Mitt svar er at feminisme handler om likestilling og dermed også om menns rettigheter. Da setter de gjerne kaffen i vrangstrupen. Kanskje får jeg et snøft tilbake.

Jeg fortsetter resonnementet med å si at pappakvote også er en mannssak - det handler om kvinners rett til å være i arbeidslivet og om menns rett til å være hjemme.

Da kommer reprimanden om at ikke alle menn kan være borte i ti og fjorten uker med pappaperm. Arbeidslivet trenger dem. Da spør jeg: Men alle kvinner greier å være borte et år?

Kristine og jeg er ikke feminister som sier at pappafeministene ikke skal få lov til å være feminister, men vi retter kritikk mot dem som måtte bli fedre før de kunne kalle seg selv feminister. Vi burde bry oss om andres problemer før vi kjenner dem på kroppen selv.

Det kan være vanskelig for oss alle.

Caroline Berg Eriksen sa i et intervju med magasinet Stella at «feminist» føltes som «et ekstremt begrep» fordi kvinnene i dagens Norge er veldig sterke og trenger ikke mer drahjelp. Men feminismen trer faktisk utenfor Norges grenser, og om ikke vi er enige om at Norge trenger feminisme, bør vi være enige om at verden trenger den.

Voldtekt brukes fremdeles som våpen i krig flere steder i verden. Samfunnets kur mot kåte menn er i stor grad å kle på kvinner. Mens voldtekt i flere land er en straffbar handling - for kvinnene som voldtas.

Jeg er takknemlig for at pappafeministene er pappafeminister, og ikke bare pappaer. For ikke alle pappaer er feminister. Veldig få pappaer er egentlig det, selv om de har døtre. Meningen med dette innlegget er ikke å skremme pappafeministene fra å være synlige i samfunnsdebatten. Men for meg handler feminisme om å ha solidaritet med andre, og derfor tenker jeg at alle egentlig burde være feminister i utgangspunktet.

Jeg sier derfor det samme til pappafeministene som jeg ville sagt til en velstående jente fra Norge som først er klinkende klar på at feminisme er unødvendig, men så kommer hjem etter et opphold i et lite likestilt land i Midtøsten og beskriver seg selv som en feminist: «Flott å se deg, velkommen etter».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.