Global oppvarming i Einstein-året

Temperaturøkningen de siste 70 årene skyldes overveiende menneskelige utslipp av drivhusgasser. Hvorfor møter teorien om divhuseffekten så stor motstand? Hanno Sandvik sammenlikner med mottakelsen av relativitetsteorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FYSIKKENS ÅR markeres i 2005 fordi det er nøyaktig hundre år siden Albert Einstein publiserte flere av sine banebrytende artikler. Den mest kjente av disse omhandlet den spesielle relativitetsteorien. Den er i dag en selvfølgelig del ikke bare av fysikken, men også av hverdagslivet: Satellitteknologien må f.eks. ta høyde for at tiden går saktere i satellitten enn her nede på Jorden.

Det som er mindre kjent enn teoriens navn og årstallet 1905, er teoriens historie etter dette året. Ved å se litt nærmere på den, vil man oppdage noen forbløffende likhetstrekk til en annen fysisk teori, nemlig den om den menneskeskapte drivhuseffekten.

Det Einstein publiserte i 1905, var en rent teoretisk artikkel - en artikkel som begrunnet relativitetsteoriens prinsipper utelukkende ved hjelp av ligninger. Den første empiriske testen fant sted i 1919, fjorten år etter den teoretiske artikkelen og på et tidspunkt da mange av Einsteins kollegaer allerede hadde akseptert teorien. Man observerte at solens tyngdekraft kunne bøye banen til en lysstråle. Dette var et klart motbevis av den newtonske fysikken, og relativitetsteoriens første empiriske triumf. Etter dette var det få fysikere som betvilte gyldigheten av Einsteins relativitetsteori. Samtidig ble Einstein vitenskapens første popikon, elsket av medier og legfolk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer