KJØPER NY TID: Leder for Human Rights Foundation og  Oslo Freedom Forum, Thor Halvorssen er blant kjøperne av Ny Tid.  Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet

\
KJØPER NY TID: Leder for Human Rights Foundation og Oslo Freedom Forum, Thor Halvorssen er blant kjøperne av Ny Tid. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet \Vis mer

Globalfokuserte Ny Tid får internasjonale eiere

- Det mest radikale oppkjøpet i norsk mediehistorie, mener ansvarlig redaktør.

||| (Dagbladet): Den kriserammede ukeavisa Ny Tid er solgt til eiere med bakgrunn fra Amerika, Asia og Europa, opplyser ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud til Dagbladet. Det hele ble formelt avklart fredag kveld, etter forhandlinger pågående siden mars.

- Dette er det mest radikale oppkjøpet i norsk mediehistorie, mener Herbjørnsrud.

- Å få tyrkere og asiater inn på medie-eiersiden i Norge er ikke hverdagskost. Også at amerikanere og tyrkere går sammen inn i en norsk avis har aldri skjedd før, sier han.

Det er selskapene Bahar Media og Hunter Image Media som nå overtar det tidligere SV-organet Ny Tid fra Mentor Media.
Alternativet var å enten bli slått konkurs 1. mai, eller bli overtatt av tidligere redaktør Magne Lerø.

- Det var ikke alle som mente det var optimalt å ha én person som eier, og det er viktigere med de tydelige garantiene vi nå har fått for å videreutvikle Ny Tids profil videre, sier Herbjørnsrud.

Han understreker at det er en utvikling redaksjonen selv har ønsket.

- Dette er i tråd med vår radikalglobale tenkning, sier han.

Omstridt eierHunter Image Media er eid av blant annet lederen for Oslo Freedom Forum, norsk-venezuelanske Thor Halvorssen. Da konferansen ble arrangert i Oslo fra 26. til 29. april i år, høstet den kritikk fra flere hold etter at den venstreorienterte tankesmia Manifest Analyse i en rapport hevdet at tre av konferansens latinamerikanske talere har vært involvert i eller aktivt støttet opp om militærkupp.

Dette ble avvist av Halvorssen, som raste over at Dagbladet i det hele tatt valgte å trykke påstandene.

Herbjørnsrud understreker overfor Dagbladet at Ny Tid ikke vil la seg redigere av eierne, og tror leserne ikke vil oppleve forskjell.

- Det blir ikke tosiders kommentarer fra eierne. Da vi hadde Egmont som eiere ble vi ikke noe Donald-produkt av den grunn. Det redaksjonelle skal ikke styres av pengene, sier han.

- Unik mulighet- Eierne speiler Ny Tids globale profil. Det er klart det kan knyttes skapsis til utenlandske eiere som ikke er helt typisk SV-ere eller lignende, som tidligere har vært vår eiergruppe.

Ny Tid har i motsetning til de fleste andre norske aviser også sett mer og mer mot et større marked med en engelskspråklig utgave på nettet.

Thor Halvorssen omtaler selv det hele som en unik mulighet, og forklarer at valget var innlysende da han fikk tilbudet. Han skryter hemningsløst av Dag Herbjørnsrud som han omtaler som en «superman of media».

- Hans posisjon og klare ideer om global solidaritet og ytringsfrihet over landegrensene er unik. Avisa er spennende og har en 57 år gammel tradisjon. Det hadde vært trist om den skulle blitt borte og glemt, sier Halvorssen til Dagbladet.
Halvorssen har aldri bodd i Norge, men har norske besteforeldre. Den andre kjøperen er det tyrkiskspråklige magasinet Bahar som har base i Malmö.
Halvorssen og hans organisasjon Human Rights Foundation jobber blant annet med å rette et kritisk søkelys på venstreorienterte regimer i Latin-Amerika, blant annet Halvorssens hjemland Venezuela og president Hugo Chávez.

-RADIKALT: - Dette er det mest radikale oppkjøpet i norsk mediehistorie, mener ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
-RADIKALT: - Dette er det mest radikale oppkjøpet i norsk mediehistorie, mener ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer