Globalisering bra for kvinner?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GLOBALISERING

fremmer kvinners stilling, både direkte og indirekte gjennom økonomisk vekst, skriver stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen (H), og skribent Jan Arild Snoen (Dagbladet 8.6.). De hevder at økonomisk vekst er en forutsetning for utvikling, men glemmer at økonomisk vekst ikke nødvendigvis fører til utvikling.

De har rett i at kvinner, som billig og disiplinert arbeidskraft, har gitt utviklingslandene en fordel og derfor er interessante for utenlandske industriinvesteringer. Dette er imidlertid ikke en oppskrift på utvikling, men på underutvikling, som bidrar til at utviklingslandene tvinges til å underby hverandre i å tilby billig arbeidskraft. FNs utviklingsprogram (UNDP) fremhever i en rapport i 2003 at eksportindustrien oftest tilbyr lave lønninger og dårlige arbeidsforhold, slik at nettogevinsten for kvinner i lønnet arbeid ikke nødvendigvis er positiv.

Eriksen og Snoen viser til Bangladesh som et godt eksempel på hvordan globaliseringen har fremmet kvinnenes levekår. UNDP-rapporten viser imidlertid til Bangladesh som et eksempel på hvordan kvinner ikke har fått redusert arbeidsbyrden på hjemmebane, men blitt «trippelarbeidende».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer