Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Hovedleder: Sentralbanksjefens årstale 2017

Globaliseringen er nøkkelen til velstand

Vi har imidlertid en jobb å gjøre her hjemme for å tilpasse oss en ny virkelighet.

KLOKE RÅD: Sentralbanksjef Øystein Olsen kommer med kloke råd i Norges Banks årstale. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
KLOKE RÅD: Sentralbanksjef Øystein Olsen kommer med kloke råd i Norges Banks årstale. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Perioden med økt bruk av oljeinntekter bør nå være over.» Budskapet til sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Banks årstale var ikke til å misforstå. Vi ble ikke presentert nyheter, men enda en autorativ advarsel om hva politikerne bør unngå å finne på i tida framover.

I fjor varslet sentralbanksjefen at «vinteren kommer». I år kunne han se tilbake på en «mild vinder», takket være «at vi har fyrt godt». Renta har vært holdt på 0,5 i et år, mens regjeringen har brukt oljepenger som aldri før.

Oljepengene utgjør nå hver femte krone i offentlige utgifter og totalt 8 prosent av BNP for fastlands-Norge. Det har i all hovedsak ført til en økning i offentlig sektor og i byggebransjen. Det har gjort vinteren mer behagelig, men kan på lang sikt både hindre omstillingen og bygge oppunder en boligboble.

Handlingsregelen har vært debattert i flere år nå. Den er en av våre vakreste oppfinnelser. Regelen har bundet politikerne til masten og forhindret overdreven bruk av oljepenger. Men nå er den utdatert.

Det skyldes både at inntektene fra oljesektoren ikke lenger vil være så høye, samt at avkastningen vi får fra oljefondet vil være langt under fire prosent. Men det holder ikke å redusere handlingsregelen fra fire til tre prosent, slik regjeringen nå foreslår.

Som Olsen påpeker i talen, er oljefondet nå så stort at også avkastningen fra fondet vil kunne variere stort fra år til år. Det forsterkes av svinginger i kronekursen. Handlingsregelen må derfor tilpasses for å sikre at fondet ikke taper seg i størrelse og økonomien ikke oversvømmes av oljepenger. Vi kan ikke betale oss ut av våre problemer.

Sentralbanksjefen tegner opp et realistisk, men dystert bilde av framtida. Produktivitetsveksten, i likhet med den økonomiske veksten, har vært lav lenge. Det er ikke mer utdanning, flere arbeidere eller flere innenlandske investeringer som vil drive veksten.

Det som derimot kan bli redningen, er de framvoksende økonomier. Kina har allerede foretatt et økonomisk kvantesprang. Andre vil komme etter. I lys av de skumle proteksjonistiske tendensene rundt oss, er det desto viktigere for en åpen liten økonomi som den norske og tviholde på at det er globaliseringen som er nøkkelen til velstand.

Stadig mer innvevde globale verdikjeder vil gjøre det mulig å lære av hverandre og drive den teknologiske fronten framover. Det er viktig for oss og det er av enorm betydning for verdens fattigste, som enda ikke har fått ta del i globaliseringens gevinster. Globaliseringen har kostnader, men det vil alltid løses bedre av å bedre det sosiale sikkerhetsnettet enn å stenge grensene, slik sentralbanksjefen helt riktig minner oss om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!